CNA-bírság a B1 TV-re műsorvezetőjének magyarellenes megnyilvánulás miatt
Ő Radu Banciu
Ő Radu Banciu
Vissza

CNA-bírság a B1 TV-re műsorvezetőjének magyarellenes megnyilvánulás miatt

Az Audiovizuális Tanács (CNA) újabb, 10 ezer lejes bírságot rótt ki műsorvezetője magyarellenes megnyilvánulása miatt a B1 Televízióra.

A CNA csütörtöki döntéséről a feljelentő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat adott hírt. Amint a jogvédő szolgálat felidézte: a televízió Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában július 2-én Radu Banciu műsorvezető amiatt háborgott, hogy Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke differenciált érettségit kezdeményezett román nyelv és irodalomból a magyar iskolák végzettjeinek.

A műsorvezető kijelentette: Borbolynak nincs joga Hargita megye oktatásáról beszélni, hiszen nem oktatási miniszter. A magyar nyelvről azt állította, hogy az tulajdonképpen nem is létező nyelv, és hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul. Borboly Csabát szánalmas korcsnak nevezte, és kijelentette: aki nem ismeri a román nyelvet, annak irány haza. Oda, ahol a magyarok elképzelik, hogy a hazájuk van: Magyarországra.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat üdvözölte a CNA állásfoglalását. "A műsorvezetők részéről lehet és kell is kritikát megfogalmazni a közéleti szereplőkkel szemben, de azt gondolom, hogy ebbe a +szánalmas korcs+ kifejezés nem fér bele" idézte a közlemény Benkő Erikát, a szolgálat vezetőjét. A szolgálatot vezető RMDSZ-képviselő úgy vélte: a műsorvezető kijelentései az egész magyar közösséget, a magyar kultúrát sértik. Megállapította: a világ egyetlen nyelvéről sem szabad így nyilatkozni.  "Az erdélyi magyarok, román állampolgárként Románia polgárai, senki nem küldheti el őket más országba" - fogalmazott Benkő Erika.

A B1 TV-t - a CNA honlapján elérhető adatok értelmében - idén 15 alkalommal rótta meg a tanács, amelyből kilenc esetben bírságot is kiszabott a televíziózásra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A B1 TV-re idén kirótt bírságok összértéke 110 ezer lej.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hároméves késéssel zajlik a HPV elleni ...
Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ