Civilek kérik a kormányt, ne hátráljon ki Verespatak mögül
Vissza

Civilek kérik a kormányt, ne hátráljon ki Verespatak mögül

Több mint hetven civil szervezet kérte hétfőn a kormányt, hogy ne hátráljon ki ismét a Verespatak és térsége világörökséggé nyilvánítási folyamatából az UNESCO-nál. A civil szervezetek nyílt levelet hoztak nyilvánosságra, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a bukaresti kabinetnek egy esetleges újabb tétovázása beláthatatlan időre elodázhatja az egyedi épített és természeti örökséggel rendelkező térség védetté nyilvánítását az UNESCO-nál.

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága várhatóan július 24-én tárgyalja az Erdélyi-érchegységben levő bányavidék jelölését a világörökségi listára. A civil szervezetek azért foglaltak állást, mert az elmúlt napokban a kormánykoalícióban még nem alakítottak ki egyértelmű álláspontot arról, hogy Románia valóban fenntartja a jelölést. Egyelőre az USR PLUS közölte, hogy támogatja Verespatak védetté nyilvánítását. Ugyanakkor Florin Cîțu miniszterelnök azt mondta, hogy a kormánykoalícióban még nem született erről döntés.

A civilek szerint amennyiben a kormány kihátrál, beláthatatlan időre eltolódik a folyamat, ugyanis a védetté nyilvánítási eljárást elölről kell kezdeni. Felidézték, hogy a korábbi szociáldemokrata kormány 2018-ban már leállította a procedúrát, akkor arra hivatkozva kértek haladékot az UNESCO-nál, hogy érjen véget az a kártérítési per, amelyet a román állam ellen indított a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation.

Tavaly év elején a jelenleg is kormányon levő Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette kabinet jelentette be, hogy folytatja a védetté nyilvánítási folyamatot, ezért a civilek szerint most nincs semmilyen érv, ami a halasztás mellett szólna. Az Erdélyi-érchegységben, Verespatakon és környékén a Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. 2013-ban nagyszabású tüntetések robbantak ki a beruházás ellen Romániában, ezért a bukaresti parlament 2014-ben elutasította az aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mozgósítási gyakorlat Székelyföldön
Tiltakoznak a rendőrségi alkalmazottak
Japán sztrájk az egészségügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Boné Ferenc-per: 20 év letöltendő ...
  • Magyarságfóbia