Ciucă Orbánról: Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba
Vissza

Ciucă Orbánról: Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba

Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba - jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök annak kapcsán, hogy magyar hivatali kollégája, Orbán Viktor nemrég Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

A Pedro Sanchez spanyol kormányfővel Castellon de la Planában tartott sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă leszögezte, Románia évek óta nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a schengeni térség, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagja legyen, nemzetközi és a szomszédos országokkal való kapcsolatait a jogállamiság elveire és a nemzetközi törvényekre alapozza.

Orbán Viktor gesztusa kapcsán rámutatott, volt már példa ilyenekre, Romániának azonban "nem szabad belemennie ebbe a játékba". "Mi csak tartsuk be a játékszabályokat, a jogállamiság szabályait, a jó együttműködés szabályait, legyünk nyitottak a párbeszédre, kapcsolataink alapjául az európai és nemzetközi szintű egyezmények szolgáljanak" - fogalmazott.

A román külügyminisztérium hétfőn közölte a bukaresti magyar nagykövettel, hogy "határozottan helyteleníti" Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát, aki Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

„Észrevettem, hogy Orbánnak régi sálja van, adtam neki egy újat…”

A sál-gate csütörtökön a kassai V4-csúcson folytatódott, ahol Orbán Viktor Szlovákia feliratú sálban pózolt a szlovák miniszterelnök, Eduárd Heger társaságában. Bár a szlovák külügyminiszternek – román és ukrán kollégájához hasonlóan – szintén nagyon nem tetszett Orbán gesztusa, a miniszterelnök egy viccel ütötte el a dolgot, méghozzá úgy, hogy egy szlovák zászlós sálat akasztott a nyakába – tájékoztat a Mandiner.

Orbán magyar és Heger szlovák miniszterelnök a kassai V4-csúcson

„Észrevettem, hogy Orbán Viktornak régi sálja van, ezért ma adtam neki egy újat” - írta a miniszterelnök a Facebookon a fotóhoz. A pillanatot ugyanis megörökítették, és meg is osztották a világgal. A közös kép egyértelmű üzenete, hogy nincs konfliktus a felek között a nagy-magyarországos sál miatt.

A sál-botrány kirobbanása után Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök  csak annyit mondott: ő ugyan nem akar senki sáljával foglalkozni.

„Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”.

A legracionálisabb a horvát miniszterelnök volt – írja a portál. Zoran Milanovic horvát államfő kijelentette: hivatalosan Zágrábnak nem kellene reagálnia erre a lépésre.

„Ezen csak nevetni tudok. A szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb!”, mondta.

A szomszédok közül a bécsi külügy üzenetben reagált: szólnak a magyaroknak a fejleményről, hogy száz éve megszűnt a királyságuk. Mint fogalmaztak, „a történelmi térképekre való gyors pillantással bizonyítást nyertek az eredeti sejtések, miszerint Transzlajtánia (a Magyar Királyság) megszűnt létezni úgy száz évvel ezelőtt. Értesíteni fogjuk magyar szomszédainkat erről a fejleményről a lehető leghamarabbi alkalommal”.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ