Ciolos pártja
Vissza

Ciolos pártja

Csak idő kérdése volt, mikor adja fel politikai szüzességét Dacian Cioloș (is) – nyugtázták különösebb meglepetés nélkül az elemzők a bejelentést, miszerint párttá alakul a Románia 100 platform, a volt kormányfő csapata köré szerveződő civil mozgalom. A pártbejegyzés lehetőségéről vasárnap este beszélt Cioloș a liberálisokkal és a Mentsétek meg Romániát (USR) vezetőivel történt egyeztetést követően. És kevéssel azelőtt, hogy az ellenzéki vezetők kimerészkedtek a bukaresti kormányellenes tüntetésre, ahova különben Cioloș, civilként, rendszeresen kijár.

Ilyen vonatkozásban mondhatjuk: a bejelentés időzítése, Cioloșék szempontjából legalábbis, tökéletes. Háttérnek ott a felháborodott tömeg a kormánypalota előtt, a forró decemberi hangulat és Cioloș pulóvere a huszonnyolc évvel ezelőtti rendszerváltást idézi… De eltekintve a külsőségektől: gyakorlati megfontolásokból is most az idő egy új párt felfuttatására a 2020-as választásokig.  A jól bevált Macron-mintára Cioloș pártjának is minden esélye megvan előtörni a ködös-kényelmes civil-létből. Mindeközben többé-kevésbé látványosan hanyatlik a PSD is. Kis segítséggel lehetőleg olyan iramban, hogy Dragnea képe azért a következő kampányban is ott lebegjen, mint elrettentő példa, de idejük már ne legyen a szociáldemokratáknak arra, hogy összeszedjék magukat a megmérettetés előtt.

{Tovább olvasható még 220 szó.}
Az igazi próbatétel – az igazi tét? – azonban nem a 2020-as parlamenti, hanem a 2019-es elnökválasztás. Klaus Johannis újraválasztásához olyan erős politikai támogatás szükséges, amilyent a poros liberálisok, vagy az amatőr USR-sek nem csak külön-külön, de együtt sem tudnak biztosítani. Ide kell majd Cioloș pártja, de mindenekelőtt személye, egy „a
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európai Filmdíjak – Öt díjat ...
Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ