Ciolacu lett a képviselőház, Cîţu a szenátus elnöke
Vissza

Ciolacu lett a képviselőház, Cîţu a szenátus elnöke

Marcel Ciolacut, a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét választotta meg a korábban lemondott Ludovic Orban helyére, a képviselőház elnökévé kedden a közös kormányzásra készülő nagykoalíció. Ugyanakkor a szenátus plénuma kedden délben felmentette házelnöki tisztségéből Anca Dragut, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusát. Az USR-s felsőházi elnök leváltását a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ-ből álló parlamenti többség kérte kedden. A szenátusi elnöki tisztségére a nagykoalíció támogatását élvező Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke pályázott, akit meg is választottak Dragu felmentését követően.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az alsóház elnöki tisztségének betöltésére javasolt Marcel Ciolacu 217 támogató és 77 elutasító szavazatot kapott az alsóház törvényhozóitól. Az USR frakciója Cristina Prună jelenlegi alelnököt jelölte, aki 77 támogató és 217 elutasító szavazatot tudhatott magáénak. A házelnököt titkos szavazással választották meg.

A képviselőház elnöki tisztsége októberben üresedett meg, miután Ludovic Orban, a PNL frissen leváltott elnöke lemondott a házelnöki tisztségről is.

A szenátus plénuma kedden délben ült össze, hogy az USR-s Anca Dragu házelnök leváltásáról döntsön. A korábbi kormányzat politikai megállapodása szerint a szenátus elnöki tisztsége a mostanra ellenzékbe vonult USR-nek jutott, Dragu azonban nem volt hajlandó önként átengedni helyét. A 130 tagú szenátusban az új PSD-PNL-RMDSZ többség 82 jelen lévő szenátora ezért titkos szavazással felmentette tisztségéből Dragut. A 24 fős USR-frakció a leváltása szavazott, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kilenc fős frakciója tartózkodott.

A felmentett házelnök hatalmi visszaélésnek, „a többség zsarnokságának” nevezte az eljárást, és bejelentette, hogy alkotmányossági óvást emel ellene. Az USR szerint a házelnököt a teljes (2024-ig tartó) törvényhozási ciklusra választották meg, és csak kötelezettségszegés esetén lehetne felmenteni. A kormánypártok arra hivatkoztak: a demokrácia velejárója, hogy a mindenkori többségnek joga van képviselőire bízni a parlament vezetését.

A szenátus alelnöke, a liberális párti Anca Gorghiu kifejtette: Dragu leváltása nem egy „büntetés”, hanem a parlamenti többség megváltozásának természetes következménye.

„Amikor megváltozik a többség, megváltozik a politikai összkép, s úgy demokratikus, hogy az a többség nevezhesse ki a szenátus és a képviselőház elnökét”' – jelentette ki a PNL-s politikus.

Az Anca Dragu felmentését megerősítő szavazás után a felsőház plénuma Florin Cîţut választotta a ház elnökévé. Az ügyvivő kormányfő 82, Anca Dragu 25 támogató szavazatot kapott, 17 voksot pedig érvénytelenítettek.

A PNL, a PSD és az RMDSZ alkotta kétharmados nagykoalíció csütörtökön készül megszavazni az új kormányt, miután a PNL által jelölt Nicolae Ciucă miniszterelnök-jelölt hétfőn megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ