Ciolacu: ha a parlament dönt, nem december 6-án lesznek a választások
Vissza

Ciolacu: ha a parlament dönt, nem december 6-án lesznek a választások

Mihelyt Klaus Iohannis államelnök kihirdeti a törvényt, amely értelmében a parlament szögezi le a választások időpontját, ez a dátum nem december 6-a lesz - jelentette ki Marcel Ciolacu.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt üzente az államfőnek, hogy hívja egyeztetésre a parlamenti pártok vezetőit.

„Mi törvényt kezdeményeztünk, amely a parlamentet ruházza fel a joggal, hogy a választások időpontját leszögezze. Az államelnök és a kormány megtámadta a törvényt az alkotmánybíróságon. Az alkotmánybíróság kijelentette, a törvény alkotmányos. Jelenleg a jogszabály az elnöknél van kihirdetés végett. Az elnök vagy kihirdeti, vagy visszaküldi a parlamentnek. Nem gond. Mihelyt a törvényt kihirdeti az államfő, a választások kiírására vonatkozó kormányhatározat érvényét veszíti. Attól a pillanattól kezdődően, hogy a törvényt kihirdetik, ez a dátum nem december 6-a lesz” - jelentette ki Ciolacu.

A PSD elnöke szerint a parlamenti pártok vezetőinek, meghallgatva a szakemberek véleményét, döntést kell hozniuk a parlamenti választások elnapolásáról, amelyeket az alkotmány értelmében legtöbb 3 hónappal lehet elhalasztani.

„Ha márciusban nőnek az esetszámok, ami nem kizárt ezzel a kormánnyal, akkor az államelnök élhet alkotmányos jogával, és meghosszabbíthatja a parlamenti képviselők mandátumát” - mondta Marcel Ciolacu.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VILÁGLELSŐK: ENGEDÉLYEZTÉK A ...
Zsigmond Emese: „gyermekirodalomból ...
Mennyire nőtt a munkanélküliség?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ