Ciolacu: év végéig bizalmatlansági indítványt nyújthatunk be (FRISSÍTVE)
Vissza

Ciolacu: év végéig bizalmatlansági indítványt nyújthatunk be (FRISSÍTVE)

Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke azt mondta, alakulata nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az év végéig bizalmatlansági indítványt nyújt be.
- Előbb látni akarjuk, milyen törvényekért akar felelősséget vállalni az Orban-kormány – mondta.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a PSD már egyszerű indítványt nyújtott be Florin Cîțu pénzügyminiszter ellen.- Jelenleg számunkra az első számú prioritás a kongresszus megszervezése, valamint a felkészülés a választásokra. Benyújtunk bizalmatlansági indítványt, de előbb látni akarjuk, miért vállalnak felelősséget – fejtette ki Marcel Ciolacu.

Hozzátette: amennyiben a kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választásért, a PSD határozottan bizalmatlansági indítványt nyújt be.

- Úgy látjuk, az RMDSZ is támogatna. Reméljük, hogy tudunk majd új kormányt is javasolni. Reméljük, hogy az elnök tiszteletben tartja az alkotmányt, miután december 22-én átveszi a mandátumát – emelte ki Ciolacu.

Két nappal korábban Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője is arra figyelmeztette a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy megszavazza a kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, ha - az RMDSZ-szel kötött megállapodását megsértve - a PNL a parlament megkerülésével módosítaná a választójogot.A szociáldemokraták és az RMDSZ szavazatai elegendőek lennének a kormány megbuktatásához.A PSD polgármesterei és megyei önkormányzati vezetői révén tudja mozgósítani választóit a parlamenti választásokon is, tehát a kétfordulós polgármester-választás bevezetésén múlhat az, hogy sikerül-e hosszabb időre ellenzékbe küldeni a PSD-t, vagy egy év múlva ismét megerősödve tér majd vissza a hatalomba - érvel az USR.

A módosítást az RMDSZ is ellenzi, mert becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma Erdélyben, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Korodi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy alkotmánybírósági határozat is tiltja a választójog módosítását kevesebb mint egy évvel a választások előtt.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Minden Forma–1-es csapat ...
Online közgyűlés és „díjkiosztó” az ...
Tűvel, cérnával és hittel küzdenek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ