Centenáriumi parádé, második rész
Vissza

Centenáriumi parádé, második rész

Úgy tűnik, a december 1-jei katonai díszszemle után most a parlamenti parádénak az ideje jött el: az ellenzék épp egy centenáriumi puccsal igyekszik még emlékezetesebbé tenni az évfordulót. Valószínűleg sikerrel, végülis bejáratott forgatókönyvről van szó. 2012-ben például, amikor a demokraták vesztették el a többséget a parlamentben, hasonló eljárással menesztette a szociáldemokratákból és liberálisokból álló Szociálliberális Szövetség (USL) Vasile Blagát és Roberta Anastasét a szenátus, illetve a képviselőház éléről. Akkor a liberális Crin Antonescu került a felsőház elnöki tisztségébe, Anastase utódja a PSD-s Valeriu Zgonea lett. Pont a szociáldemokraták ne tudnák tehát, hogyan működik a rendszer?

Nem állítom, hogy egyértelmű választ tudnék adni arra a kérdésre, kicsoda a román képviselőház elnöke e sorok írásakor, hiszen a puccskísérlet botrányba fulladt, a testület nem volt döntőképes, a helyzet nagyon zavaros. Az viszont biztos: idő kérdése Liviu Draganea menesztése. Ha nem szerdán, akkor csütörtökön, jövő héten, januárban, áprilisban, de bekövetkezik. (A Wikipédián Dragnea neve mellett már tegnap délután ott szerepelt a december 5-e, mint házelnöki karrierjének végét jelző dátum, afféle “önbeteljesítő jóslat” …)

Arról eltérnek a vélemények, hogy mi lehet a végkifejlet: Dragnea menesztése a képviselőház elnöki székéből és lehetőleg a PSD éléről, vagy egy új parlamenti többség kialakítása. Egyesek úgy vélik, hogy Victor Ponta, akinek újdonsült pártjához csatlakozott az a két szocdem képviselő, akiknek hiányában a koalíció elvesztette többségét a képviselőházban,  megadja ugyan a kegyelemdöfést Dragneának, de nem érdekelt a PSD térvesztésében. Ellenkezőleg, saját visszatérését készíti elő egy Dragnea-nélküli szociáldemokrata pártba – lehetőleg az élére. Ő maga nyilatkozta: a Dragnea bábjaként működö Dancila-kabinetnek mennie kell, de ezt nem a liberális Orban-kormánynak kell felváltania.

Az ellenzék viszont arra számít, hogy a baloldalon erősődő lincshangulatot kihasználva többséget tud előbb-utóbb létrehozni. Ludovic Orban kétségtelenül kormányfői babérokra pályázik, bár annyira azért nem kellene beleélnie magát. A jobboldali ellenzék egyetlen szóba jöhető miniszterelnök-jelöltje ugyanis a szintén visszatérésén munkálkodó Dacian Ciolos ex-kormányfő. És nagyon “jól” csinálja. Az egykor európai szemléletű, pártpolitikai szennyeződéstől mentes szakértőként piacra dobott Ciolos vérbeli politikussá nőtte ki magát - hétfői magyarellenes kirohanása mindenképpen erre utal. Azzal riogatott, hogy etnikai enklávék alakulhatnak ki Romániában, ha a kormány az RMDSZ "zsarolásának" engedve megszavazza az RMDSZ törvénytervezetét a Gyulafehérvári Nyilatkozatban megígért kisebbségi jogokról. Azt sejteni lehetett, hogy a javaslat nem arat osztatlan sikert a román pártok körében. De hogy elsőnek épp Ciolos, meg hogy olyan vehemensen … Petre Romant jutattja eszünkbe, ahogyan 1990 decemberében biztatta, vezényelte a hurrogó tömeget, miközben Szőcs Gézáék felolvasták a Gyulafehárvári Nyilatozatban foglaltakat. Ciolos sajnos nem csak beállt a kórusba, hanem kezdi átvenni a karmester szerepét.

Kíváncsian várjuk a bohózat végkifejletét. Tartok azonban attól, hogy nem a Blaga-Anastase forgatókönyv érvényesül majd, hanem egy másik szappanoperáé, amelyik Adrian Nastase elmozdításáról szólt a párt és a képviselőház éléről. Pártja 2006-ban vonta meg tőle a politikai támogatást, Nastasét az akkori szépreményű Mircea Geoana szorította sarokba. Akit aztán 2011-ben hasonlóan botrányos körülmények között szintén pártja kergetett el a szenátus elnöki székéből és a sort még folytathatnám. Lám, a PSD-ben működik egyféle “öntisztító” folyamat, a baj csak az, hogy a selejt mindig újratermelődik …    

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Emberek – magyarként
  Emberek – magyarként
 • A gyűlölet ereje
  A gyűlölet ereje
 • Vasutas remények
  Vasutas remények
 • Sikertörténet
  Sikertörténet
 • Veszélyes másság…?
  Veszélyes másság…?
 • Káemenn – a prelűd
  Káemenn – a prelűd
 • Dupla vagy semmi?
  Dupla vagy semmi?
 • A kék ház
  A kék ház
 • Ne csak a szerencsén múljon
  Ne csak a szerencsén múljon

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kilencórás kihallgatáson Gheorghe Dincă ...
Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

 • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
 • Búcsú Rónai Istvántól
 • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
 • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
 • Hangulatképek a Kós Károly ...