Centenárium: közkinccsé teszi az SZNT a székely himnusz hangfelvételét
Vissza

Centenárium: közkinccsé teszi az SZNT a székely himnusz hangfelvételét

A Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) célkitűzése volt, hogy a székely himnusznak legyen egy hivatalos partitúrája, amelyet a testület sajátjának mondhat és ajánlhatja Székelyföld lakóinak, minden székelynek és minden magyarnak a nagyvilágból.

Werner Gábor karmester jóvoltából ez a hivatalos kotta 2021-ben megszületett, és az MTVA közreműködésének köszönhetően, elkészült a hangfelvétel is, amely a magyar közszolgálati médiavagyon része. Ezt a felvételt ajánlja fel az SZNT minden emlékező közösségnek a székely himnusz centenáriumán, tudatta Izsák Balázs, a szervezet elnöke hétfői közleményében. „A Mihalik Kálmán által megzenésített vers, amelynek szerzője Csanády György volt, nem csak Erdélyben terjedt el, hanem az egész Kárpát-medencében, és a magyar nemzet akaratából természetes és közösségi, érzelmi válasz volt Magyarország feldarabolására. Kölcsey Himnusza és Vörösmarty Szózata mellett a magyar nemzeti érzés kollektív megélésének nyitott még egy utat”, írta Izsák Balázs.

A közkinccsé tett hangfelvételek három változatban – szimfonikus zenekar és négyszólamú kórus; fúvószenekar és egyszólamú kórus; szimfonikus zenekar és egyszólamú kórus – a Székely Nemzeti Tanács Youtube-csatornáján érhetőek el.

Amennyiben kórusok, szimfonikus és fúvószenekarok igénylik, az SZNT eljuttatja a partitúrát nekik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ