CeBIT: írás, olvasás, számolás, programozás, drónkezelés
Magyarország a hannoveri techvásár partnerországa szeretne lenni
Magyarország a hannoveri techvásár partnerországa szeretne lenni
Vissza

CeBIT: írás, olvasás, számolás, programozás, drónkezelés

A köz- és magánoktatási rendszer villámgyors és gyökeres átalakítására van szükség ahhoz, hogy a jelen és a jövő nemzedékei már zsenge korban elsajátíthassák azokat a kompetenciákat, amelyek versenyképessé teszik őket a munkaerőpiacon. Ugyanakkor az elmúlt évek technológiai fejlődései arra kényszerítették a vállalkozókat, hogy lényegesen átgondolják a munkaerő alkalmazási kritériumait, ami természetesen a jelentkezők irányába támasztott megnőtt igények formájában jelentkezik – jelentették ki azok a szakemberek, akikkel a Szabadság számítástechnika rovata a hannoveri CeBIT számítástechnikai és távközlési világvásáron konzultált.

A fentiekre Angela Merkel német kancellár is rávilágított a március második felében zajlott világvásár hivatalos és ünnepélyes megnyitóján. A világrangú politikus álláspontja szerint a 21. századi ember boldogulása érdekében az írás, az olvasás és a számolás mellé a programozást is be kell emelni az alapvető képességek közé. A kancellár kiemelte, hogy új világtörténelmi korszak bontakozik ki, amelyet a CeBIT idei díszvendég országában, Japánban  az “5.0-ás társadalom” korának neveznek. Az embereket el kell vinni, be kell vezetni ebbe az új korszakba, de erre a politika egyedül nem képes, szüksége van a digitális technológiákat szolgáltató vállalatok segítségére, a többi között az oktatás új formáinak kialakításában, az “iskola digitalizációjában”.

Abe Sindzó japán kormányfő és Angela Merkel német kancellár

 

A japánok sem gondolják ezt másként. Abe Sindzó japán kormányfő beszédében hangsúlyozta: Japán és Németország jövőjét is három dolog határozza meg: az innováció, az innováció és az innováció. Kiemelte, hogy Japán nem fél a mesterséges intelligenciától és attól sem, hogy a robotok és gépek feleslegessé tehetik az embert.

Papírt nyomtat, papírt gyárt

A szervezők, azaz a Deutsche Messe AG munkatársai sajtókörutat szerveztek a média munkatársai számára, amelyen a legérdekesebb innovációk közül néhányat mutattak be egyes kiállítók. Így jutottunk el az Intel szabadtéri standjához, ahol drónkezelő fogadott. A kiállítási tér zöldövezetében található kis vízfelületen miniatűr tengeri kőolajfúró mását láthattuk. – A jövőben természetesen ennél sokkal nagyobb drónok fogják ellenőrizni a tengereken, óceánokon levő kőolajfúrókat. A rajtuk levő érzékelők azonnal jelzik a szervizcég szárazföldön levő alkalmazottainak, hogy üzemzavar következett be. A szenzorok pontosan meghatározzák a hiba jellegét, a szakemberek pedig előkészítik és felszerelik a megfigyelő drónt, a helyszínre repítik, s elvégeztetik vele a szükséges javítási munkálatokat – jelentette ki a cég képviselője.

Virtuális valóság: ábrándít

 

Az Epson valóban forradalmi innovációt mutatott be az újságíróknak: azokban az irodákban, ahol megfelelő hely áll rendelkezésre, olyan nyomtató, papírfeldolgozó és –gyártó berendezés működtethető, amely a már nem szükséges, de bizalmas információkat tartalmazó dokumentumokat semmisít meg (kémiai reakcióval, tehát nem vágja fel), majd ezekből teljesen új, használható papírt gyárt. A vízfelhasználás, állítják a gyártók, minimális. Ősszel a prototípusból előbb Japánban gyártanak majd kereskedelmi felhasználásra alkalmas berendezést, Európában a technológia jövőre lesz elérhető.

{Tovább olvasható még 528 szó.}
Magyar ambíciók vagy álmok? Magyarország a CeBIT történetében eddig még nem tapasztalt erőbedobással volt jelen a hannoveri világvásáron. A világ legnagyobb informatikai vásárán idén volt a legerősebb a magyar jelenlét, a 400 négyzetméteres nemzeti standon 21 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait. A Szabadság számítástechnikai melléklet
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...
Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!