Carmen Dan: tíz csendőr esetében merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja a bukaresti tüntetésen
Vissza

Carmen Dan: tíz csendőr esetében merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja a bukaresti tüntetésen

Carmen Dan belügyminiszter szerint tíz csendőr esetében merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja az augusztus 10-i, erőszakba torkolló bukaresti tüntetés alkalmából, amikor a rendfenntartó erők erőszakot alkalmaztak a kormány ellen tiltakozók ellen.

A tárcavezető kedden a képviselőház védelmi szakbizottságának ülésén számolt be a belügyminisztérium belső vizsgálatáról.Mint mondta, a vizsgálat során, amely még folyamatban van, eddig tíz csendőrnél merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja. Ellenük feljelentést tesznek a katonai ügyészségen, amely már korábban saját hatáskörben vizsgálatot indított a tüntetéssel kapcsolatban. A belügyminiszter szerint ugyanakkor a tüntetők egy részének erőszakos fellépése általában indokolttá tette a térre kivezényelt csendőrök akcióját, akik feloszlatták a tömeget.

A tárcavezető közölte, hogy amennyiben a vizsgálat során további csendőrök esetében is hasonló gyanú merül fel, a csendőrség az ő esetükben is feljelentést fog tenni.

A bizottsági meghallgatáson szóba került annak a Turnu Măgurele-i elhunyt férfinak az esete, aki négy nappal a tüntetések után rosszullétre panaszkodott, majd meghalt. Raed Arafat orvos, a belügyminisztérium sürgősségi esetek igazgatóságának vezetője szerint vélhetően nem a rendfenntartó erők által használt könnygáz okozta a férfi halálát, aki belső gyomorvérzési tüneteket mutatott. Arafat szerint a négy nappal később bekövetkezett halál is azt erősíti, hogy más okból halhatott meg, de minden kétséget kizáróan a boncolási diagnózisból fognak választ kapni a kérdésekre.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ