Caracali gyilkosság – a DNS vizsgálatok igazolták, Alexandra maradványait találták meg
Tavaly 4000 gyermek tűnt el Romániában
Tavaly 4000 gyermek tűnt el Romániában
Vissza

Caracali gyilkosság – a DNS vizsgálatok igazolták, Alexandra maradványait találták meg

Bizonyossá vált, hogy nincs életben a múlt héten elrabolt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra Măceșanu, miután az igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában.

Erről tájékoztatta a közvéleményt a nyomozást irányító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szombaton kiadott közleményében. A vádhatóság péntek este kapta meg a genetikai vizsgálat eredményét, amelyről - törvényes kötelezettségének és a szülők kérésének is megfelelően - először az áldozat családját értesítették. A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a gyanúsított házából összegyűjtött emberi maradványok egyetlen személytől származnak, azonosításukat pedig a szülők genetikai profilja alapján végezték el.

A gyilkosságot múlt vasárnap beismerte az ügyben gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves Gheorghe Dinca, de a holttest - amelyről a gyanúsított azt állította, hogy elégette - nem került elő, így addig nem lehetett biztosra venni, hogy a lány nincs életben, amíg be nem fejeződött a házkutatás során talált elszenesedett csontok és fogak antropológiai-, illetve DNS-vizsgálata.

Az Alexandra Măceşanu szülei egyetértettek azzal, hogy lányuk feltételezett maradványait nemzetközi szakértőkkel vizsgáltassák meg - írta szombati Facebook-bejegyzésében Alexandru Cumpănaşu, a lány nagybátyja. „Beszéltem a lány szüleivel (...), és egyetértettek azzal, hogy a család lelki békéjéért és az igazság kiderítése érdekében, lányuk feltételezett maradványait nemzetközi szakértőkkel vizsgáltassák meg” - írta Cumpănaşu.

Dincă azt hitte, prostituáltak

Gheorghe Dincă azt hitte, hogy Alexandra és Luiza Melencu – a másik lány, akit április óta keresnek, és akivel Dinca vélhetően szintén végzett - prostituáltak - jelentette ki szombaton Claudiu Lascoschi, a gyilkossággal vádolt caracali férfi hivatalból kijelölt ügyvédje. 

Az ügyvéd a Digi 24 televíziónak elmondta: Dincă együttműködik a nyomozókkal, és azt állítja, hogy azt hitte, hogy a két fiatal lány prostituált. Továbbra is azt mondja, hogy szexuális kapcsolatot létesített velük, majd megölte őket. Kitart amellett, hogy csak két áldozat van. 

Az ügyvédet hivatalból jelölte ki az ügyvédi kamara.

Több száz cipő a belügyminisztérium előtt

Több száz cipőt raktak ki szombaton a belügyminisztérium épülete elé, hogy felhívják a figyelmet az eltűnt gyermekek eseteire. Az eseményt azzal a céllal szervezték, hogy rávilágítsanak, hogy a caracali tragédia nem egyedülálló. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által szervezett esemény 11 óra 5 perckor kezdődött, amikor Alexandra Măceşanu először hívta a 112-es egységes segélyhívó számot.

Violeta Alexandru, a PNL bukaresti szervezetének elnöke annak szükségességéről beszélt, hogy az eltűnési eseteket szakszerűbben kezeljék. Meglátása szerint minden megyében 10 rendőr és 10 más szakember kellene hogy erre képesítse magát, hisz világos, hogy bizonyos szintű ismeretek kellenek az ilyen ügyek kezelésére. A PNL bukaresti elnöke ugyanakkor kérte, hogy fentről lefele és lentről felfele végezzenek egy kiértékelést a rendőrségen belül, és "bár ez nem szokásuk', ez alkalommal hozzák nyilvánosságra az eredményeket.

"Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok fiatal külföldre kerül, elrabolják vagy megtévesztik, kihasználják és bántalmazzák őket. Románia nagy problémája, hogy képtelen megvédeni polgárait. A polgárok személyes biztonsága, ez olyan valami, ami nem képezheti alku tárgyát"- mondta Daniel Ciungu.

A belügyminisztérium elé körülbelül 200 pár cipőt, plüss játékokat, egy gyertyát és Ian McEwan Az ellopott gyermek című könyvét tették ki.

A hivatalos adatok szerint Romániában az elmúlt évben 4.000 kiskorú tűnt el, amelyből 3.600-t találtak meg.

Múlt szerdán eltűnt a 15 éves dobrosloveni-i Alexandra Măceşanu, miután autóstoppal elindult Caracalba. A kiskorú lány háromszor hívta a 112-es segélyhívó számot, és közölte, hogy egy férfi elrabolta, ám a hatóságok nem voltak képesek azonosítani, hogy hol van. A nyomozók a lány hívása után 19 órával kezdték meg a házkutatást a tett elkövetésével gyanúsított 66 éves férfinél. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában márciusban ...
Jövő héten vetítik Nagy Dénes filmjét a ...
Megoszlanak a vélemények a nemrég ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ