Cannes-i versenyfilmek Kolozsváron
Vissza

Cannes-i versenyfilmek Kolozsváron

Az idei Cannes-i fesztivál versenykategóriájába meghívott és díjazott filmeket hozzák el Kolozsvárra. A második alkalommal megszervezett Films De Cannes À Cluj-Napoca elnevezésű, október 13–15. között zajló rendezvény alatt az idei Arany Pálma-díjas filmet is vetítik a Győzelem moziban, de két magyar alkotást is láthatnak az érdeklődők. A cannes-i versenyfilmeket további hat romániai településen – Bukarest, Brassó, Arad, Temesvár, Iaşi, Szucsáva – vetítik októberben és novemberben.

Kolozsváron a rendezvény nyitónapján, ma, október 13-án, délután 5 órától Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjét láthatják az érdeklődők, amely az egyetlen Arany Pálma díjas román alkotás. A rendező 10 éve, 2007-ben nyerte a díjat Cannes-ban. A filmet Doru Pop, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzora, filmkritikus mutatja be.

Mungiu filmjét követően 19:30-tól Tarr Béla A torinói ló című alkotása látható, a vetítést követően a rendezővel beszélgethetnek a nézők. A közönségtalálkozót Doru Pop moderálja.

A legjobb színésznek és a legjobb rendezésért járó megosztott díjat elnyerő Sosem voltál igazán itt (rendező: Lynne Ramsay) című filmet október 14-én, szombaton este háromnegyed 9-től láthatják az érdeklődők.

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotását vasárnap, október 15-én 15 órától vetítik. A film, amely Cannes-ban a versenykategóriába kapott meghívást, a The Guardian szerint „érinti a sci-fi és fantasy műfajok határát”.

Vasárnap, október 15-én, 20 órától az idei Arany Pálmát elnyerő alkotást, Ruben Östlund svéd rendező A négyzet című vígjátékát vetítik.

(Borítókép: Jelenet a Jupiter holdja című filmből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Időutazás a Transylvania Barokk ...
Zene és festészet szimbiózisa Zoltán ...
Európában közeleg, mégis messze az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ