Bűnvádi eljárás Temesvár volt polgármestere ellen – államosított ingatlanok eladása körül vizsgálódik a DNA
Vissza

Bűnvádi eljárás Temesvár volt polgármestere ellen – államosított ingatlanok eladása körül vizsgálódik a DNA

Hivatali visszaéléssel gyanúsítja az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) Temesvár volt polgármesterét, Gheorghe Cihandut, amit temesvári államosított ingatlanok eladása során követhetett el. Kihallgatásra hívták a jelenlegi polgármestert, Nicolae Robut is. A kárt 40 millió euróra becsülik.

„Gyanúsítottként hívtak be a polgármesterségem idején eladott államosított ingatlanok ügyében. A kifogás klasszikus: hivatali visszaélés. Nem tudom a kár értékét. A városháza 1300 lakást értékesített, itt most 60 lakásról van szó. Nem kaptam semmit. Akik megkötötték a szerződéseket, úgy gondolták, hogy én magamra vállaltam az ők álláspontjukat, mert megvolt minden engedélyük” – nyilatkozta Ciuhandu.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere is kihallgatásra érkezett péntek reggel az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) bukaresti székházába, egy korrupciós ügyben idézték be. Az elöljáró azt mondta, nem tudja milyen minőségben hallgatják ki, telefonon idézték be. A kihallgatás után úgy nyilatkozott, hivatali visszaéléssel gyanúsítják a Béga-parti város történelmi központjában található házak eladása ügyében. Ártatlannak vallja magát. Kihallgatásra érkezett Traian Stoia, a Béga-parti város alpolgármestere is, aki távozásakor elmondta, szintén gyanúsítottként hívták be. Nicolae Robu, Temesvár polgármestere az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bukaresti székházában megtartott kihallgatás után úgy nyilatkozott, hivatali visszaéléssel gyanúsítják a Béga-parti város történelmi központjában található házak eladása ügyében. Ártatlannak vallja magát.

Nicolae Robu elmondta: „Úgy tűnik, mintegy ezer ingatlant értékesítettek. Nem tudok arról nyilatkozni, ami előttem volt. Az előző önkormányzatnak volt egy határozata, ami lehetővé tette, hogy lakásokat értékesítsenek a törvény hatályba lépése előtt megkötött bérleti szerződések alapján. Az én mandátumom idején két lakás van. Egy egyszobás, 24 négyzetméteres, és egy kétszobás, szerény helyzetű családoknak. Nem lehet korrupcióról beszélni. Én azt kértem a városháza illetékes osztályától – és vannak bizonyítékaim -, mondják meg, hogy ezeket a tranzakciókat a törvény betartásával hajtották-e végre, a válasz pedig az volt, hogy igen, betartották a törvényt. Ártatlannak vallom magam. Azért van szakmai apparátus, hogy mindent ellenőrizzen le. valószínűleg a legtöbb házat Ciuhandu úr polgármestersége idején adták el, amikor 1996-ban hatályba lépett a törvény. Én 2013-ban azt kértem, viszgáljanak meg minden tulajdonátutalási ügyet, és a klánokat is említettem” – jelentette ki Robu.

Igazságszolgáltatási források a MEDIAFAX-nak elmondták, egy nagyszabású ügyről van szó, ami több, Temesvár központjában található ház visszaszolgáltatásával áll kapcsolatban. Az államnak okozott kárt 40 millió euróra becsülik. Az ügyben a városháza több hivatalnoka is érintett.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Charlotte Rampling Arany ...
Korodi Attila: tárgyalunk a kormánnyal ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • „Minél több házból esténként világosság ...
  • Életműdíj, gumicukorból
  • Centenárium más szemszögből
  • Búcsú doktor Lőwy Károlytól
  • A lélekről beszélgettünk...