Bukarestiek tervezik a nyílt innovációs központot
Vissza

Bukarestiek tervezik a nyílt innovációs központot

Bukaresti csapaté lesz a lombi dombokon felépítendő tudományos egyetemi és civil központ tervezői szerződése. A zsűri által röviden amfiteátrumkertnek nevezett legjobb pályázatot 17 projekt közül választották ki a Romániai Építészek Rendjének szakemberei. A városi önkormányzat és a Babes–Bolyai Tudományegyetem szándékai találkoznak a kerekdombi bácsi városrész fölötti dombokon kialakítandó innovációs központban. Az önkormányzat egy eleven laboratóriumként elképzelt tudományos múzeumot kíván megépíteni, ahol az innovációs és kutatómunka központjában maga az ember, a város polgárai állnak, és a területen sporttelepet is kialakítanak. Az egyetem a gazdasági versenyszférával szoros együttműködésben építené meg itt InfoBioNano4Health nyílt innovációs és kutatóközpontját, matematika és informatika karának épületét, illetve egy 500 férőhelyes egyetemi bentlakást.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal élet-, művészet- és tudományközpontja az életrendszereket és ahhoz kapcsolódó jelenségeket kutatni és magyarázni hivatott intézmény lesz, amelynek egyik kiemelkedően fontos küldetése bevonni a széles közönséget a tudományos megismerés és fejlődés folyamataiba. Ehhez kapcsolódik a történelmi városközpont tereihez hasonló multifunkcionális közösségi tér megalkotása, valamint a nagyközönségnek szánt kisebb sporttelep.

A Babes–Bolyai Tudományegyetem idén márciusban 25 éves futamidővel 35 millió eurós hitelmegállapodást kötött az Európai Beruházási Bankkal az InfoBioNano4Health platform kiépítésére. Ez a platform az informatikára (pl. mesterséges intelligencia/big data/ kvantuminformatika/kiberbiztonság/block chain/virtuális kiterjesztett valóság stb.), az élettudományokra és a biotechnológiára, valamint a nanotudományokra és a nanotechnológiára összpontosít a társadalom és a környezet egészsége érdekében. Lombi intézményében a BBTE a régió társadalmi-gazdasági szférájával integrált együttműködésben kezdeményezne kutatásokat az informatika-matematika, kognitív tudományok, mesterséges intelligencia, bio-nanotudományok, élet- és egészségtudományok területén nyílt innovációs modell szerint. A nyílt innovációs modell nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a sarki zöldségesboltot takarító fiatalember – szabadidejében ezermester hobbifeltaláló – besétálhat korszakalkotó ötletével a tudományos kutatóközpontba, és ott komolyan veszik. Azok a testületek, intézmények, szervezetek, amelyek a nyílt innovációs és nyílt tudományos modellt alkalmazzák, nyitottak a külső ötletekre, keresik és fontolóra veszik azokat a sürgető tudományos megoldások megalkotásának és e folyamat felgyorsításának, az innovációs munka hatékonyságának növelése érdekben, hogy ezáltal a vívmányokat mielőbb a társadalom szolgálatára fordíthassák.

Ennek a két elképzelésnek lesz a színtere a Kolozsvári Innovációs Parkban már létező intézmény, a Kreatív Iparágak Központjának szomszédságában található mintegy 7 hektáros terület, erre hirdetett ötletbörzét a két megrendelő (a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a BBTE), és a beérkezett pályamunkák közül erre választotta ki a nyerteseket a Romániai Építészek Rendjének szakembereiből álló zsűri. Két dicséretet osztottak, francia cég pályamunkájáé lett a harmadik (mintegy 124 ezer lej áfástól), spanyol cégé a második díj (247,5 ezer lej), a fődíj pedig – a közel 13 millió lej maximális értékűre becsült tervezési szerződés (áfa nélkül) – a bukaresti KXL Studióé, amely először nyer a kolozsvári önkormányzat érdekeltségébe tartozó pályázaton. A nyertes pályázat egy amfiteátrumkert két oldalán képzeli el a matematika egyetem és az önkormányzat élettudományi központjának épületét.

A fejlesztést az önkormányzat európai uniós forrásokból tervezi megvalósítani. Az öt legjobb pályamunka a sétatéri kaszinóban néhány napig megtekinthető.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ