Bukarestben is győzni tudott az U-BT
Vissza

Bukarestben is győzni tudott az U-BT

Győztesen tért haza bukaresti kiszállásáról a Kolozsvári U-BT csapata, amely a bajnoki cím egyik várományosának számító Steauát múlta felül nem teljesen izgalommentesen: bár Mihai Silvăşan legénysége egy adott pillanatban 18 ponttal is vezetett, egy perccel a végső sípszó előtt csupán két pont volt az előnye.

A bajnoki tabella első és második helyezettjének összecsapása kiegyensúlyozottan kezdődött, de az első perctől a vendégek voltak lépéselőnyben, miután Dykes, majd Barro szerezte a találkozó első két kosarát. A házigazdák az 5. percben vezettek először Szíjártó Levente kétpontosával (13:12), de az U-BT rögtön vissza is vette az irányítást, majd 16:18 után zsinórban dobott 7 ponttal 16:25-re ellépett, amiből 7 pontnyi előnyt megtartott a negyed végéig.

A második negyed ismét Dykes kétpontosával debütált, de a folytatás már a házigazdáké volt: fokozatosan dolgozták le hátrányukat (26:29, majd 33:34, 36:38). Szerencsére közben a Mihai Silvăşan edzette gárdának is voltak villanásai, így a félidő végén a kolozsváriak hajszálnyi előnnyel vonultak le a pályáról.

Térfélcsere után nem volt túl látványos a játék, a csapatok inkább a védekezésre összpontosítottak, mint a támadásra, így nem meglepő, hogy a negyed első kosarára  majdnem 2 percet kellett várni – akkor Malesevic triplája törte meg a jeget, amivel a bukarestiek hosszú idő után visszavették a vezetést. Ez azonban tisztavirág-életűnek bizonyult: nyolcpontos sorozat volt a kolozsváriak válasza. 47:49-kor ismét szoros volt az állás, ekkor azonban beindult a Dykes–Barro–Vlad Moldoveanu–Rasic gépezet, és a házigazdák szurkolói csak annyit láttak, hogy az eredményjelző számlálója elkezd pörögni, és 47:65-nél áll meg…

Az utolsó 10 percnek végül csak 14 pontos előnnyel vágtak neki a kolozsváriak, ám elméletileg ennyinek is elég kellett volna lennie ahhoz, hogy különösebb izgalmak nélkül nyerjék a mérkőzést. Runkauskas azonban ezt nem így gondolta, és visszahozta csapatát a játékba, ezzel „rávette” Silvăşant, hogy időt kérjen. A negyed közepén még mindig 9 pont volt az előnye a vendégeknek (65:74), de újabb hullámvölgy következett, miközben a bukarestiek litván idegenlégiósa maximális fordulatszámon pörgött. 72:74-nél már egyáltalán nem volt biztos, hogy ki fog nyerni – ekkor még két és fél perc volt hátra a játékidőből –, az utolsó percbe pedig 74:76-tal léptek be a csapatok. A végjáték taktikai csatáját a kolozsváriak bírtak jobban: Runkauskas és Malesevic távoli dobásai nem találtak be a gyűrűbe, Dudzinski pedig két büntetőből csak egyet dobott be, miközben Vlad Moldoveanu vasidegekkel 4 büntetődobásból 4-et értékesített, és ezzel nemcsak a győzelmet biztosította be az U-BT számára, hanem azt is, hogy a férfi Nemzeti Liga második szakaszának további eredményeitől függetlenül (még 5 forduló van hátra) a kolozsvári csapat az első helyről vághasson neki a play-offnak.

„Olyan mérkőzés volt, amelyet nagyon meg akartunk nyerni, még akkor is, ha számunkra nem volt túl nagy a tétje. Nem akarunk lazsálni” – nyilatkozta Mihai Silvăşan vezetőedző a mérkőzés után, aki utóbbi 12 mérkőzéséből 11-et nyert meg csapatával.

Végeredmény: Bukaresti Steaua–Kolozsvári U-BT 75:80 (20:27, 19:14, 12:24, 24:15); a kolozsvári pontszerzők:  Moldoveanu 24 pont, Dykes 20, Barro 17, Rasic 7, Adamovic 5, Kuti 3, Török és Karianiauskas 2–2.

Az 1–6. csoport további eredményei: Nagyváradi ESK–Nagyszebeni ESK 84:72, Temesvári KK–Piteşti-i MKK 88:67. A tabellán: 1. Kolozsvári U-BT 43 pont, 2. Steaua 37 (1864:1752), 3. Nagyszeben 37 (1796:1738), 4. Nagyvárad 36, 5. Temesvár 35, 6. Piteşti 33.

Az U-BT legközelebb szerdán, március 22-én lép pályára, amikor este 6 órától a nagyváradi együttest fogadja a Horia Demian sportcsarnokban.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lezuhant egy helikopter Torda mellett ...
„Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
Konfirmálás – a felnőtté válás ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése