Bukarest továbbra is támogatni fogja Ukrajnát
Vissza

Bukarest továbbra is támogatni fogja Ukrajnát

Klaus Iohannis kedden az ENSZ közgyűlésének 77-ik ülésszakán kijelentette, az ukrajnai háborúnak globális következményei vannak, s közel nyolc évtizeddel az ENSZ alapokmányának elfogadása után a békét újra súlyos kihívások fenyegetik: Oroszország jogellenes és provokálatlan háborút indított Ukrajna ellen.

Az Agerpres hírügynökség tudósítója szerint az államfő által vezetett küldöttség kedden és szerdán részt vett az ENSZ közgyűlésén New Yorkban. A delegáció tagja többek között Bogdan Aurescu külügyminiszter és a washingtoni román nagykövet, Andrei Muraru is. 

Iohannis szerint az ukrajnai háború következményeinek valamennyi államot kellene foglalkoztatnia, függetlenül attól, hogy milyen távol vannak a konfliktustól. Hangsúlyozta, egy szuverén ország elleni katonai agressziónak nincs létjogosultsága.

Kijelentette: Bukarest továbbra is támogatni fogja a szomszédos országot. Emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetétől több mint 2,3 millió ukrán állampolgár lépte át Románia határait. A román kormány segítséget nyújtott azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Romániában maradnak. Emellett létrehozott egy logisztikai központot az Ukrajnának szánt nemzetközi humanitárius segélyek célba juttatására. „Támogatásunk nem áll meg itt” – szögezte le az államfő.Ugyanakkor kifejtette, napjaink kihívásai – például az éghajlatváltozás, az energiaellátás bizonytalansága, az élelmiszerhez és az oktatáshoz való hozzáférés hiánya, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek – egyre súlyosabbá válnak, s válaszokat igényelnek. Úgy vélte, az energiabiztonsághoz megfizethető energiaárakra és stratégiai beruházásokra van szükség. Hangsúlyozta, az energiabiztonság megteremtése szorosan kapcsolódik zöld átmenethez. Emlékeztetett arra, hogy két hónap múlva Egyiptomban tartják a COP27 elnevezésű klímakonferenciát, ahol a már bejelentett döntések mellett további kötelezettségvállalásokra lesz szükség a karbonsemlegesség elérése érdekében.

(Fotó: presidency.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ