Búcsú doktor Lőwy Károlytól
Vissza

Búcsú doktor Lőwy Károlytól

Egyik alapemberét vesztette el ez a város, amelyben most sokan siratják. Csendes bölcsesség volt benne és aktív emberszeretet. Nehéz megfelelő szavakkal kifejezni azt a hiányérzetet, amit ezekben az órákban, napokban barátok, hálás szülők és már a Lőwy doktor finom érintésével is megnyugtatott egykori gyerekek átélnek.

SZILÁGYI JÚLIA

Kiváló orvos volt, hű és figyelmes barát, világra nyitott elméjű, művelt és szellemes ember, a sokoldalú értelmiséginek lassan kiveszőfélben lévő értékes példánya. Hosszú, hasznos és tartalmas életet élt, tudott örülni a szépen fejlődő gyermek felnőttkorban is érvényes ragaszkodásának. Örülni minden jónak és szépnek, lett légyen az zene, vers vagy okos szó. Kiérdemelt tekintélyét szerényen viselte. A feléje sugárzó tiszteletet és szeretetet őszinte emberséggel viszonozta. Humora nem csak őt magát segítette abban, hogy elviselje a hivalkodó butaságot, az ízléstelenséget és érzéketlenséget, a durva önzést. Az a tudat, hogy van, hogy él közöttünk egy ilyen ember, azokra is hatott, akik nem tartoztak közvetlen környezetéhez.

Sivárabb lesz ez a város nélküle, aki sokat tett érte, a város, amelynek – szeretném hinni –, élete nehéz óráiban is érezhette a megbecsülését.

Népszerűsége kifejezetten civil természetű volt. A hivatalosság nem látszott méltányolni benne a tudásnak, az emberi méltóságnak, a hagyományos polgári értékeknek örökösét, olyan tulajdonságokét, mint a lelkiismeret, a hivatástudat, és nem utolsó sorban a jó modor. Azt az emberi teljességet, amelyet Lőwy doktor létével és lényével képviselt. Az örökölt és továbadott kultúrát magatartásban, hivatástudatban, szóban és írásban, a mindennapok gyakorlataként, nem pedig ünnepélyes gesztusokban fejezte ki.

Világjáró polgár volt, több nyelv tudója, a demokrata európaiság találkozott személyiségében a sajátos, helyi értékek ismerőjének és alkalmazójának érdemeivel. Ha kifogyott a magas tudományból egy-egy nehéz esetben, bátran, ötletesen alkalmazta a népi gyógyászatot. „Egy éjszakai ügyeleten többet tanultam Lőwy doktortól gyermekgyógyászatból, mint egy egész szemeszter egyetemi előadásaiból”, mondta róla sok-sok éve, egy akkor harmadéves orvostanhallgató. Hogy osztályszempontok vagy etnikai elfogultság távolította el az egyetem, a klinikák világából, csak találgathatjuk. A legtöbb mellőzőttől eltérően sosem panaszkodott. Mikor egyik születésnapján egyetemi termet töltött meg tisztelőinek tömege, és sokan kiszorultak a folyósóra, hogy akár nyitott ajtóból hallgassák Lőwy doktort és méltatóit, olyan jelenlét tanúi lehettünk, amelyet nem kellett mozgosítással biztosítani. A hiteles érték megbecsülése bizonyult a legeredményesebb mozgósításnak.

Egy élet becsülete előtt hajtunk fejet, amikor doktor Lőwy Károlyt temetjük. Nem felejtjük el, emlékét tovább adjuk az utánunk jövőknek. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Továbbra is Cioloș az elnök
Európai Filmdíjak – A kedvenc a ...
Acapulco, a kövek városa

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ