Brutális fakivágás a Mikó-kertben
Vissza

Brutális fakivágás a Mikó-kertben

A Mikó-kertbeli nagyléptékű fakivágások ellen emelte fel szavát Adrian Dohotaru képviselő és Tudor Baciu kulturális szakember tegnapi sajtóközleményében. Hogy megvédjék a fákat a brutális beavatkozásoktól, a képviselő a zöldövezeti törvényt módosítását javasolja. Dohotaru azt is felrója, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) munkatársai nem léptek közbe, miközben az egyetem három karán is foglalkoznak zöldövezetekkel, éspedig a biológia, földrajz és környezettudományi és környezetmérnöki karon. Megkeresésünkre Markó Bálint, a BBTE rektor-helyettese, biológus elmondta: a Mikó-kerti fakivágások tavaly november 24-én zajlottak a Mikó/Clinicilor utcai lakosok panasza alapján, akik szerint a Mikó-kert szélén álló fák, vihar esetén megrongálhatták volna az utcában parkoló gépkocsikat, illetve az arra közlekedő személyekben is kárt tehettek volna.

–  A fakivágás előzménye az, hogy 2017-ben és 2018-ban több, Mikó/Clinicilor utcai lakos beadvánnyal fordult a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben azt rótták fel, hogy a fák veszélyeztetik az emberek és az ott parkoló autók épségét. A Mikó-kerti fakivágások tavaly november 24-én történtek. Elismerem, hogy bizonyos fák esetében csúnya beavatkozásról beszélhetünk. Eleinte arról volt szó, hogy csak a Mikó-kert kerítése melletti fákat nyírják meg, de olyanról is tudomásom van, hogy az egyik megcsonkított fa nem a kerítés mellett volt, illetve egy-egy beavatkozás kontrollálhatatlannak tűnik – nyilatkozta Markó Bálint, a BBTE rektor-helyettese. Hozzátette: tavaly decemberben a BBTE létrehozott egy Biodiverzitás és Fenntartható Fejlődési Bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy felügyeli a BBTE tulajdonában álló természeti értékeket, azok kezelését. Úgyhogy remélhetőleg a mostanihoz hasonló esetek többet nem fognak előfordulni.

A rektor-helyettes szerint a fakivágáshoz a BBTE megszerzett minden szükséges engedélyt, beleértve a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szakosztálya által kibocsátott jóváhagyást is.  

Dohotaru tiltakozó levelét elküldte a BBTE vezetőségéhez, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz és a Megyei Környezetvédelmi Őrséghez is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Borsodi L. László a Székelyföld ...
Tranzíciók – Ismét Székely ...
Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ