BRUA gázvezeték: Bukarest be fogja tartani a határidőket
Vissza

BRUA gázvezeték: Bukarest be fogja tartani a határidőket

Románia tiszteletben fogja tartani a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának megépítésére vállalt valamennyi határidőt - olvasható a román energiaügyi minisztérium pénteken kiadott közleményében.

A közlemény szerint Anton Anton energiaügyi miniszter csütörtökön és pénteken részt vett Szófiában a közép- és délkelet-európai gázpiacok összekapcsolását célul kitűző CESEC munkacsoport miniszteri találkozóján.

A tárcavezető beszédében aláhúzta annak fontosságát, hogy a gázvezeték megépítésében érintett valamennyi állam egy időben, párhuzamosan haladjon a munkálatokkal. Nyomatékosította, hogy Románia betartja a határidőket és idejében meg fog épülni a vezeték romániai szakasza, amely lehetővé teszi majd, hogy a Fekete-tengerben kitermelt földgáz eljusson a Romániával szomszédos országokba.

Az Agerpres tudósítása szerint a megbeszélésen jelen volt Miguel Arias Canete energiaügyi biztos, aki megerősítette, hogy a BRUA gázfolyosó alapvető fontosságú beruházást jelent a résztvevő országok gázhálózatának összekapcsolása szempontjából, és megerősítette: az Európai Bizottság támogatja a beruházást.

Megállapította, hogy Románia jól halad a beruházás konkrét kivitelezésével. Az európai biztos aláhúzta, a gázfolyosó stratégiai fontosságú beruházás az energiaforrások bővítése szempontjából, ami növelni fogja a versenyt és az energiaárak csökkenéséhez vezet. A biztos szerint Közép- és Kelet-Európában a gázárak magasabbak, mint Nyugat-Európában annak ellenére, hogy a térség közelebb van a fő forráshoz, Oroszországhoz, ezért kell együttműködniük egymással a gázfolyosó megépítésében résztvevő országoknak.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz június elején kezdte meg a BRUA romániai szakaszának építését. A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179 millió eurót) költségeit az Európai Unió fedezi.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Liviu Dragnea lemondását követelik ...
Szanyi Tibor eljárást kezdeményez ...
Kolozs megye: Év eleje óta 38 személy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ