Brassais ballagás: hagyományokat őrizve, hidakat teremtve
Vissza

Brassais ballagás: hagyományokat őrizve, hidakat teremtve

Ismét a kolozsvári Diákművelődési Ház adott otthont Brassai Sámuel Elméleti Líceum ballagásának. Miután jelképesen 12-öt kondult a harang, a diákok az előtérből indulva énekelve jöttek fel a színpadra, élen az iskola szimbólumaival, a kulccsal – amelyet Tasnády János (XII. A) hozott, és a zászlóval, amelyet Lingner Karsten (XII. B) vitt, a bojttartók Miszti Alíz és Turac Imola XII. A osztályos tanulók voltak.

A 463. évfolyam ballagott el e napon, ezúttal két osztály: a természettudomány, intenzív angol (osztályfőnök: Szallós Kis Melinda) és a turizmus szaklíceumi osztály (osztályfőnök: Czondi János).

A díszelnökségben Kósa Mária igazgatónő mellett többek között Antal Géza RMDSZ-tanácsos, Prezenszky István brassais véndiák és Rekita Rozália színművész is helyet foglalt.

Kósa Mária ünnepi beszédében Krúdy gyula Szindbádjából idézett, a hidak jelentőségét emelte ki, az emlékek hídján lehetőség nyílik a visszatekintésre és az előre nézésre is. A híd kapcsolatot teremt két terület között, rendeltetése, feladta van. „Van olyan híd, amelyhez nem kell fa, kő, nem kell beton, acél. Mégis erősebb az emberkéz alkotta hídnál, mert ez a híd barátságból, szeretetből épül” – mondta. „Ha megtapasztaltad a hidak jelentőségét az életben, próbálja te magad is híddá válni. Építs hidat tudásból, szeretetből, kitartásból, türelemből, hitből. Építsd hidat jóságból, szépségből, napsugárból, szivárványból.” – tanácsolta a ballagó diákoknak, mindenkinek olyan hidat kívánt, amit a maga számára megálmodott, amelynek őrülni tud. „Szindbád nemsokára elbúcsúzott és a régi hídra ment. Innen sokáig elgondolkozva nézte az alkonyatban álmodozó messzi erdőségeket. A folyó fürgén futott a híd álmos ívei alatt” – zárta szavait az igazgatónő.

A végzősök nevében Décsi Barbara (XII. A) megható szavakkal búcsúzott, majd Petrov Áron (XII. B) Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba versét szavalta el. A XI-esektől az itt maradó diákok nevében András Barbara mondott beszédet, ösztönző útravalót adva a ballagóknak felsorolta miket kíván nekik: legyen hitük, merjenek álmodni, legyen társuk az életben, legyenek magabiztosak, a tudás mellé gyűjtsenek még több tudást és ne felejtsenek el mosolyogni. Örkény István novellával zárta gondolatait, amely arról is szól, hogy a paprikakoszorút nem a madzag teszi. Péter Kitty (XI. A) Egyed Emese: Jelentés helyett költeményével búcsúzott. Az iskola legkisebb diákjai nevében Trájer Kinga mondott kedves szavakat, ő vette át később az iskola kulcsát is.

A hagyomány jegyében a zászlóátadás is megtörtént – Gombár Szabolcs (XI. A), Szabó Kamilla (XI. B) és Miska Ivett (XI. B) vette át a szimbólumot –, majd következett a szimbolikus kilépés az életbe, azaz a végzősöknek három lépése előre, a tizenegyedikesek pedig a nyomába.

A díjkiosztás során a Szabadság díját Décsei Barbara (XII. A) kapta.

A ceremóniamester, Vajnár János Zsolt történelemtanár zárásként Körösi Csoma Sándor ázsiai útjához hasonlította a ballagó diákok útnak indulását, majd a már szintén hagyománnyá vált Örökké Brassai! felkiáltással köszönt el.

További díjak:

1. Juhász Máté István emlékdíj, amelyet az érettségi vizsga előtt rákban elhunyt egykori kiváló tanuló emlékére alapított családja és Gáll Dénes osztályfőnöke. A díjat kiváló tanulmányi eredményeiért Décsei Barbara (XII. A) kapta.

2. Tar Koppány Zsolt díj következik, amelyet iskolánk volt kiváló diákja és sportolója emlékére alapítottak osztálytársai. A díjat Tasnády János (XII. A) kapta.

3. Brassai-díjban részesülnek azok a diákok, akik az eltelt tanév folyamán a legnagyobb tanulmányi eredményt értek el. Ebben a tanévben két tizenkettedikes diáknak jár ez a díj: Décsei Barbarának és Turac Imolának, mindketten a XII.A osztály diákjai. Tanulmányi eredményük: 9,97.

4. A Brassais Véndiák Alapítvány jutalmazza a reál, természettudomány, humán tárgyak tanulásában elért kiváló eredményeket és a közösségszervező tevékenységet.

Reál: Décsei Barbara (XII. A).

Humán: Simon Róbert (XII B).               

Szervező: Lingner Karsten (XII. B), Gál Izabella (XII. B).

Dicséret: Antal Norbert (XII. A), Turac Imola (XII. A).

5. RMDSZ-díj: Darkó Adél Réka (XII. A).

6. Az Erdélyi Műszaki Társasság díjat Decsei Barbara (XII. A) kapta.

7. A Kelemen Lajos Műemlékvédő társaság díját Győrffy Henrietta Dalma XII. A osztályos diák érdemelte ki.

8. Vekov Károly, az iskola volt tanára által felajánlott díjat a történelem elsajátítása terén elért eredményeikért: Takács Réka (XII. A).

9. Jancsó Noémi-díj Miszti Alíz XII. A osztályos diák kapta.

10. School Nyuzzzz díjban részesült Czirják Lambert (XII. A) magas szintű angol nyelven közölt íráseiért. Student Editor Award-díj: Turac Imola és Boancă Andrada (mindkettő XII. A), továbbá a csapatmunka résztvevői: Antal Norbert, Bartis Vivien, Bíró Norbert, Orbán Edingola, Solomon Eszter Rebeka, Tasnády János és Tóth Rebeka. Jutalom a Brassai Heti Da Vinci invenciók és kísérletek kiállításán résztvevőinek: Lingner Karsten és Lázár Renáta (mindkettő XII. B) – legkisebb működő popcorn-gép; Boancă Andrada és Jakab Edmund (XII. A) – Camera obscura-kísérlet; Farkas Boglárka (XII. B) a Fény című festményért.

11. Kolozs Megyei Magyar Pedagógusok Szövetségének díját Bartis Vivien (XII. A) érdemelte ki.

12. Négy évi kiemelkedő tevékenységéért, Ajtai-díjban részesül Lingner Karsten  XII. B osztályos diák.

13. Idén első alkalommal került kiosztásra az EKE-díj, a természetjárás, természetbarát magatartásért. A díjat Burgus Krisztián, XII. B osztályos kapta.

14. Szakmai-díj: Az egész évi kiemelkedő tevékenységéért, szakmai-díjban részesült Csoma Gabriela és Glodan Andrea, XII.B osztályos diákok.

15. A Pro Brassai Sámuel Egyesület különdíját Boancă Andrada és Darkó Adél Réka kapta.

Tanulmányi díjak:

XII. A: 1. Décsei Barbara és Turac Imola 9,97, 2. Antal Norbert 9,78, 3. Miszti Alíz Erika 9,73. Dicséret: Bartis Vivien 9,68, Orbán Edingola 9,68, Darkó Adél Réka 9,65, Kudor János Attila 9,57, Tóth Rebeka 9,31, Boancă Andrada 9,18, Tasnády János 9,18, Füstös Csilla 9,15, Gulácsy Anita 9,15, Jakab Edmond 9,07, Takács Réka 9,02, Győrffy Henrietta Dalma 9,00, Hatházi Orsolya 8,71, Solomon Eszter Rebeka 8,71, Tövis Tibor 8,65, Cziriák Lambert 8,52, Szakács Beatrix 8,50.

XII. B: 2. Lingner Karsten-Klaus 9,22, 3. Simon Róbert-Szilárd 8,72. Dicséret: Glodan Andrea-Cristina 8,32, Horváth Apor 8,12.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ