Brăilai terrorcselekmény: 30 évre ítélték a tettest
Vissza

Brăilai terrorcselekmény: 30 évre ítélték a tettest

Első fokon harminc év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék azt a 21 éves fiatalembert, aki tavaly terrortámadást hajtott végre egy brăilai bevásárlóközpontnál, tíz személy sebesítve meg – közölte az Agerpres hírügynökség.

Marius Valentin Parfenie három rendbéli gyilkossági kísérlet, rablás, ittas vezetés, a baleset helyszínének elhagyása és közrendháborítás bűntette miatt kapta a büntetést. Az ítélet nem jogerős.

A férfi 2018. november 11-én megsebesített tíz személyt – köztük egy 11 és egy 13 éves gyereket –, amikor egy lopott autóval nekihajtott az egyik brăilai bevásárlóközpont bejáratának, miután korábban a város körgyűrűjén megkéselt egy férfit és elütött két gyalogost.

Ítélőképessége tudatában voltA nyomozást irányító Mircea Ciutac ügyész szerint Parfenie „ítélőképessége tudatában volt” a tettek elkövetésekor, amint azt a Mina Minovici igazságügyi orvostani intézet pszichiátriai szakértői vizsgálata is igazolta.

Az iaşi-i igazságügyi orvostani intézet (INML) által végzett vérvizsgálat ugyanakkor azt mutatta ki, hogy Parfenie nem volt kábítószer hatása alatt, de véralkoholszintje 1,25 ezrelék volt.

Az ügyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) galaci területi osztálya hivatalból – az ügyészségi eljárástól függetlenül – vizsgálatot indított a terrorizmus megelőzéséről és visszaszorításáról szóló, 2004/535-ös törvény alapján.

A feltételezés szerint Marius Valentin Parfenie terve az volt, hogy minél több embert megöljön, majd öngyilkosságot kövessen el – tájékoztatott a brăilai törvényszék sajtóirodája. Azt is közölte: a fiatalember azért akart minél több román polgárt kivégezni, mert azok – meglátása szerint –nem felelnek meg „a minőségi emberről” alkotott elképzelésnek, például amilyennek a svédeket látta. A férfi vallomása alapján egy ideig Svédországban dolgozott.

Amikor a bevásárlóközpont parkolójában ártalmatlanná tették a járókelők, Parfenie azt kiabálta: „Vér kell, hogy folyjon ebben az országban”, továbbá „Terrorista vagyok”. Radikális elképzeléseit papírra is vetette – tette hozzá az illetékes hatóság.

A fiatalembert korábban már felügyelet alá helyezte a brăila-i bíróság erőszakos cselekedetek miatt, amelyeket még kiskorúként, 2015-ben követett el. Akkor apjával együtt vasrúddal vertek meg egy férfit, aki súlyos sérülésekkel került a kórházba. Marius Valentin Parfenie apját emiatt 8 hónap szabadságvesztésre ítélték.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

ISMÉT MEGVÉDTE CÍMÉT A KOLOZSVÁRI CFR ...
Krajova–CFR 1907: mindenképpen ...
Önkormányzati támogatás kultúrára és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ