Bözödi rajzok és Bágyi János emlékezete Erdőszentgyörgyön
Vissza

Bözödi rajzok és Bágyi János emlékezete Erdőszentgyörgyön

Gy. Szabó Béla (1905-1985) kolozsvári grafikus- és fametsző művész 30 alkotását (9400 ezer euró összértékben) mutatják be vasárnap, október 6-án, délben 12 órakor az erdőszentgyörgyi Rhédey kastélyban. Ezeket a jeles alkotó szellemi örököse, Ferenczy Miklós református lelkész adományozza a városnak.

Az alkotások 1941-42-ben készültek Bözödön, amikor Gy. Szabó Béla ‒ Bözödi György vendégeként ‒ több időt töltött a faluban.  Az itt készült tus- és szénrajzok, fametszetek egy része később megjelent Az eszös gyermök című mesegyűjtemény borítóján és a kötet belsejében, amely Bágyi János 32 meséjét tartalmazza. A meséket Bözödi György jegyezte le, s 1958-ban jelentek meg Bukarestben.

Az eseményre meghívták a bözödi származású Varga András ny. tanítót is, aki gyerekként személyesen ismerte Bágyi János (1876-1953) mesemondót, s hajlandó emlékeit megosztani a jelenlévőkkel.

Előzetesen ‒ tekintettel az október 6-i gyásznapra ‒ vasárnap 11 órától a helyi református templomban Ferenczy Miklós szolgál.

Székely Ferenc

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

ISMÉT MEGVÉDTE CÍMÉT A KOLOZSVÁRI CFR ...
Krajova–CFR 1907: mindenképpen ...
Önkormányzati támogatás kultúrára és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ