Bővül a Rózsák parkja: új híd, közösségi kertek
A Fellegvár-projektet is tárgyalja a városi tanács
A Fellegvár-projektet is tárgyalja a városi tanács
Vissza

Bővül a Rózsák parkja: új híd, közösségi kertek

Jövő héten kerül a városi tanács elé a határozattervezet, amely több mint 32,6 millió lejt költene arra, hogy egyetlen összefüggő szabadidős zöldövezetté alakítsa a Donát negyed végén található Rózsák parkja régióját a szomszédságában lévő Malomárokkal együtt egészen a Szamos-partig. Gyakorlatilag összekapcsolnák a Nyárfasor negyedet a parkkal és a Donát negyeddel. Lebontanák a Rózsák parkja kerítéseit, és kiemelkedne a napnyugta utáni sötétségből a Malomárok. A közelben lévő kiskertek sem fognak teljesen eltűnni, és a domboldalon amolyan mini Fellegvárat alakítanak ki, ahonnan megfigyelhetjük majd a Donát negyedet, a Hója-erdőt és a Szamos-partot. Az uniós pénzalapokból megvalósítandó terv a Szamos teljes kolozsvári partszakaszát rehabilitáló átfogó projektnek a része, két éven belül kiviteleznék. A Fellegvár felújításának megvalósíthatósági tanulmánya is szerepel a napirenden.

Nem sokan tudják, hogy a Nyárfasor monostori végén található benzinkút mellett nemcsak a Szamos-parti luxustömbház lakói közlekedhetnek, de a zsákutcának vélt bejáraton áthaladva vadregényes rövidítésen átsétálhatunk a Donát negyedbe. A vadregényességet sokan inkább elhanyagoltságként jellemeznék, és alighanem igazuk lenne. Napnyugta után ott csak botorkálni lehet, ugyanis semmiféle közvilágítás nincs a modern lakótömb, illetve a Rózsák parkjának telkét övező kerítés és a buja növényzettel benőtt Malomárok között haladó földúton, esős időben bokáig érő sárban. A Malomárok másik partján domboldal vonul végig, ott egy másik ösvény, amely a Fenesi úti bevásárlóközpont mögött, a Villamos művektől szintén a Donát negyedbe vezet. Ezen a domboldalon évtizedekkel ezelőtt több kiskertet rendeztek be a kertészkedésre vágyó városiak. Ezt az egész övezetet alkotná egyetlen nagy szabadidős és zöldövezetté az önkormányzat a Planwerk tervei alapján.

Lebontanák a Rózsák parkjának kerítését – a sportpályákkal, játszóterekkel és gör­deszkapályával ellátott parkot eddig csak két bejáraton át lehetett megközelíteni, esténként pedig bezárták. A park Szamos-part felőli részén is végighúzódik a kerítés, jókora szeletet leválasztva a partszakaszból, ott kutyafuttató működik. A tervek szerint ezt a partszakaszt is bevonnák a mintegy 25 ezer négyzetméteres rekreációs övezetbe. A tervezőcsapat minimális beavatkozással érintené a Malomárok növényvilágát. Hangsúlyozni kívánják a terület természeti értékeit, csak ott avatkoznak be, ahol ösvények, pihenőhelyek kialakítása miatt feltétlenül szükséges, de ezek kialakításakor igyekeznek elkerülni, például fák kivágását.

A felújított Fellegvár látványterve (fotó: Facebook)
Az új parkban lesznek újabb játszóhelyek gyerekeknek, sok pad és asztal, városi kertek és a domboldalon megfigyelőállomások, ahonnan a Szamost, a Donát negyedet és a Hója-erdőt is megfigyelhetjük majd. A régióban épül egy új Szamos-híd is, amely összekapcsolja a Nyárfasor negyedet a Rózsák parkjával és a Szamos Donát negyedi partszakaszával, de 136 férőhelyes bicikliparkoló is lesz hét töltőállomással, amelyek mindegyike 3–6 csatlakozással rendelkezik. A projekt szépséghibája – amit a kolozsvári környezetvédő civilek hangsúlyozottan nehezményeznek –, hogy a Rózsák parkja és a Babeş-park környékén újabb toronyblokk épül, amelynek kisebb erdőcske esett áldozatul.

Maga a parkfelújítási terv szervesen kapcsolódik az önkormányzat 35 millió eurós átfogó Szamos-projektjéhez, amely a folyó teljes kolozsvári partszakaszait szabadidős és pihenőhelyekké alakítja. Bicikliutakat építenek és te­raszokat alakítanak ki, lesz több ösvény, híd a gyalogosok és bicikliforgalom részére, modern köztéri bútorzat, közvilágítás, sportlétesítmény is lesz a folyóparton, ugyanakkor i­gyekeznek megőrizni a part menti ökoszisztémát, továbbá újabb fákat is ültetnének. A gyalogos övezet hossza mintegy 16 km, a bicikliutaké 11 km lesz, 112 ezer négyzetméterrel bővülne a zöldövezet és több mint kétezer fát ültetnének. A projekthez tartozik az Armatura park felújítása is. 

A Szamos-part egyes számú szakaszának korszerű gyalogos övezetté való átalakítására vonatkozó építkezési engedélyt a kolozsvári önkormányzat még tavaly decemberben kibocsátotta, ez a szakasz a Donát negyedi végállomástól a Széki-palotáig terjed. A közel 124 millió lejes projekt teljes területe meghaladja a 146 ezer négyzetmétert, és a Szamos-part átalakítását célozza a Rózsák parkja és a Babeş/Haţieganu-park, valamint az alábbi utcák környékén: Benkő József/Paul Ioan, Türr István/1 Decembrie, Nyárfasor/Plopilor, Gavril Muzicescu, Kund vezér/Sigismund Toduţă, Függetlenség/Splaiul Independenţei, Jászay/Mamaia, Fellegvári/Drăgălina. A felsorolt helyek partszakaszain gyalogos övezeteket és bicikliutakat alakítanak ki, járdákat és bicikliutakat a projektbe vont utcákon, megerősítik a töltéseket, fákat ültetnek, korszerűsítik a közvilágítást. A munkálatok végrehajtására két év áll a kivitelező rendelkezésére azok (a későbbiekben közlendő) elkezdésétől számítva, az átadás határideje 2023. április 30. Mindez szervesen kapcsolódik a Fellegvár tervezett felújításához.

Autótilalom lesz a felújított Fellegváron

Szerepel egy további fontos megvalósíthatósági tanulmány jóváhagyási tervezete a szerdai tanácsülés napirendjén: a Fellegvár felújításáról. A szintén európai uniós forrásokból megvalósuló korszerűsítésre 206 millió lejt költenek, a munkálatokat itt is két év alatt kellene végrehajtani, a kezdés időpontját 2022-re tervezik.
A több mint 140 ezer négyzetméteres területen parkot alakítanak ki, több mint ezer fát ültetnek és mintegy 26 ezer négyzetméternyi gyalogösvényt építenek. A parkos részeken fás területek váltakoznak majd ligetekkel, a város felőli déli oldalon a növényzetet csak annyiban tervezik ritkítani, hogy megnyissák a kilátást a városra. Két játszótér is lesz a területen, ezek egyike a Fellegvár úti tömbházak melletti játszótér, amelyet felújítanak. 110 férőhelyes bicikli- és rollerparkoló lesz 11 töltőcsatlakozással, elektromos autóknak is terveznek 7 töltőcsatlakozást.


Megszűnne a járműforgalom, a szálloda parkolóját is felszámolnák (fotó: Rohonyi D. Iván)

Felszámolják a Belvedere szálló parkolóját, az autósforgalmat teljesen kitiltják, a tömegközlekedés elektromos buszaival lehetne majd eljutni a Fellegvárra. Megszűnik a Hősök emlékműve (igen, az a bizonyos kereszt) és felújítják a rotondát. A terv részeként megerősítik a domboldalt, amely helyenként csuszamlásveszélyes, és az ejtőernyős tornyot is felújítják. A terület rendezéséhez mintegy 15 ezer négyzetméternyi telek kisajátítására is szükség van.


Lebontanák a népszerű Rózsák parkja kerítését (fotó: Rohonyi D. Iván)

Borítókép: A Fellegvár „kistestvérévé” alakítanák a Rózsák parkja melletti domboldalt (fotó: Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás