Bővítik Erdély egyetlen gyermekpszichiátriáját
Rendre korszerű orvosi berendezéseket kapnak a kórházak
Rendre korszerű orvosi berendezéseket kapnak a kórházak
Vissza

Bővítik Erdély egyetlen gyermekpszichiátriáját

Nyertesnek nyilvánították a Kolozsvári Sürgősségi Gyermekkórház keretében működő gyermekpszichiátriai járóbeteg-rendelő korszerűsítésére benyújtott pályázatot – értesítették a napokban a Kolozs Megyei Tanácsot. Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke elmondta: két okból is örült a jó hírnek. Egyrészt azért, mert a megyei tanács 2019-et az egészség évének nyilvánította, és a támogatás révén újabb, hatáskörébe tartozó egészségügyi intézményt újíthat fel, bővíthet ki. Másrészt az elnyert uniós forrás révén megmaradó, egészségügyre szánt költségvetésükből még több kórházat fejleszthetnek. A gyermekpszichiátria épülete a tervek szerint 600 négyzetméterrel, azaz két új emelettel bővül, így a kibővített épületnek lesz alagsora, földszintje és három emelete. A megyei tanács jóvoltából a Leon Daniello Tüdőkórház és a Rehabilitációs Kórház is korszerű orvosi berendezéseket kapott, és az ígéretek szerint folytatódni fog az infrastrukturális beruházások sora.

A tervek szerint a gyermekpszichiátria kibővített épületének alagsorában kap helyet a műszaki és beszerzési részleg, továbbá tíz férőhelyes parkoló az egészségügyi személyzet számára. A földszinten megmarad a járóbeteg-rendelő, de új helyiségeket is építenek, ahol majd kialakítanak irodát a titkárság számára, vizsgálókat és kezelőket, ügyeletes orvosi irodát, paraklinikai vizsgálatokhoz szükséges laboratóriumot, várótermet játszósarokkal. Az első emelet új arculatot kap, kórtermeket alakítanak ki, amelyekben a gyermekeket életkoruk függvényében helyezik el. A bővítést követően az 1–3 éves gyermekek esetében lehetőség lesz arra, hogy az édesanyák is ugyanazon kórteremben legyenek gyermekeikkel. A második emeleten alakítják ki a kábítószerfüggőeket kezelő részleget, ahova szigorúbban ellenőrzött a bejárás. Kültéri fateraszt is építenek a második emeleten, hogy a beutalt fiatalok pár órát a szabadban tölthessenek. A harmadik emeleten kapnak helyet az oktatási célra használható helyiségek: az amfiteátrum, laboratórium az egyetemi hallgatóknak, tanulószóba és könyvtár. A három emeleten összesen harminc ágyat helyeznek el. 

A két év alatt megvalósítandó befektetés összértéke 19,2 millió lej. Ebből az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az állami költségvetés 18,9 millió lejt fedez, a megyei tanács pedig 2 százalékos önrésszel járul hozzá.
 Jelenleg a gyermekpszichiátria, a kábítószerfüggőket gyógyító részlegével együtt a Monostoron működik egy egykori bölcsőde épületében. Mivel azt az épületet nem betegellátásra tervezték, ezért idővel egyre hangsúlyosabbá váltak a hiányosságok. A 2004 márciusától működő gyermekpszichiátria sokféle szolgáltatást nyújt, kezdve a pszichiátriai, pszichológiai, logopédiai tanácsadással, a klinikai diagnózis meghatározásán keresztül a paraklinikai vizsgálatok elvégzéséig és a pszichológiai rehabilitációig. A járóbeteg-rendelőben végzik el a szakvizsgálatokat, látják el a krónikus betegeket ingyenes recepttel, a családot vagy rászorulót pszichiátriai tanácsadással, illetve a pszichológiai teszteknek és laboratóriumi vizsgálatokat is itt végzik.  

A Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Leon Daniello Tüdőkórház és Rehabilitációs  Kórház hat, korszerű orvosi berendezést kapott. A közel kétmillió lejes befektetést a helyi infrastruktúra fejlesztését célzó program pénzalapjából finanszírozták.  A Rehabilitációs Kórház plazmasterilizáló berendezést, multidiszciplináris ekográfot és háromdimenziós mappingrendszert kapott. A plazmasterilizáló berendezés a kórház kardio-vaszkuláris és elektrofiziológiás vizsgálatokat végző részlegére került, és az elektrofiziológiás eljárások során, a szívbe és erekbe beültetendő berendezéseknél fogják használni. A berendezés lehetővé teszi az időhatékonyabb eljárást, illetve a biztonságosabb orvosi beavatkozást. Ugyancsak ezen a részlegen fogják használni a háromdimenziós mappingrendszert is a szívritmuszavarok, az erek és artériák sérülésének kezelésekor. Erre a berendezésre azért volt szükség, mert a komplex patológiák – pitvarfibrillációk, kamrai tachykardia – kezelése jelentősen fejlődött, ezért szükség van az áramkörök háromdimenziós feltérképezésére, ami csakis ilyen készülékkel végezhető el. A berendezés lehetővé teszi a szívritmuszavarok pontos diagnosztizálását és a szükséges gyógymód megállapítását.  

A 3D-s mappingrendszert szívritmuszavarok, erek és artériák sérülésének kezelésekor használják

A multidsziciplináris ekográf a radiológiai és a képalkotó labotratóriumba kerül, ahol hasi, izom, csont, érrendszer, lágy részek ekográfiáját végezik majd. Az ekográfos vizsgálat a leggyakrabban használt és leghozzáférhetőbb vizsgálati módszer, non-invazív, amely lényeges információkkal szolgál a diagnózis megállapításához, majd a kezelési terv kidolgozásához.

A Leon Daniello Tüdőkórház a szén-monoxid-diffúziós kapacitást (DLCO) mérő eszközzel, egy színes Doppler-ekográffal, továbbá kép- és adattároló rendszerrel gazdagodott. A szén-monoxid-diffúziós kapacitást mérő eszköz a kórház légzésfunkciós laboratóriumába kerül, ahol az országos egészségügyi programok keretében a tüdőbetegségek többségét performánsan, non-invazív módon diagnosztizálhatják. Ide tartoznak a tüdőfibrózisok, a bordaközi tüdőbetegségek, a krónikus obstruktív bronhopneumopátia (BPOC), a bronchikus asztma (AB), tüdőödéma stb. 

A színes Doppler-ekográfot évente közel 2000 beteg esetében fogják használni a szívpanaszok felderítésére, mivel a tüdőbetegek többségénél komoly szívproblémák is fellépnek. Az új ekográfnak köszönhetően  elvégezhetik a tüdő biopsziás punkcióját, amely a tüdőrák diagnosztizálásához szükséges. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ