LETÖLTENDŐ BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK LIVIU DRAGNEÁT (Börtönbe szállították)
Vissza

LETÖLTENDŐ BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK LIVIU DRAGNEÁT (Börtönbe szállították)

A hírtelevíziók szerint 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a PSD elnökét, Liviu Dragneát.

17:20 - A România Tv lefilmezte, amint a PSD és a képviselőház elnökét a rendőrség egyik Dacia Duster típusú gépkocsija a Rahova börtönbe szállítja.

*****

16:50 - Két lesötétített ablakú gépkocsi hagyta el Dragnea otthonát, egyik hosszú percek óta a bukaresti forgalomban céltalanul köröz.

*****

A politikust bűnösnek találták abban, hogy a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál két olyan személyt alkalmazott, aki tulajdonképpen a Szociáldemokrata Pártnak dolgozott. A bűncselekmény elkövetésének pillanatában Dragnea a Teleorman Megyei Tanács elnöki tisztségét töltötte be, az igazgatóság pedig a döntéshozó testület hatáskörébe tartozott.

Hírek szerint valószínűleg rendkívüli kongresszust tart majd a PSD.

Liviu Dragneát 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben. A most véget ért második ügyben hivatali visszaélés miatt, illetve okirat-hamisításra való felbujtásért állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA).A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa szavazattöbbséggel hozott hétfői ítéletében az alapfokon meghozott ítéletet erősítette meg. Tavaly nyáron az alapfokon eljáró háromtagú bírói tanács Dragnea korábbi büntetését figyelembe véve halmazati büntetésként szabta ki a három és fél év letöltendő szabadságvesztést. A bíróság hétfőn az ügy többi kilenc vádlottjának többségét is bűnösnek találta, de többnyire enyhítette büntetésüket, felfüggesztett börtönbüntetéseket szabva ki rájuk.A képviselőház elnöki tisztségét betöltő, a kormányt az utóbbi két és fél évben háttérből irányító Liviu Dragneának 24 órán belül börtönbe kell vonulnia, hogy letöltse büntetését.Romániában a jobboldali államfő és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civilek két és fél éve azzal vádolják a PSD-t, hogy korrupt politikusai, elsősorban Dragnea elszámoltatásának megakadályozása érdekében szervezi át az igazságszolgáltatást, és igyekszik enyhíteni a büntetőjog szigorát.LLiviu Dragnea személyében először ítéltek el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre tisztségben lévő házelnököt Romániában. A politikus a per során mindvégig ártatlannak mondta magát, és úgy értékelte: azért vált a DNA "célpontjává", mert szembeszállt a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből szerveződő "párhuzamos állammal", amely szerinte politikai tisztogatást végez Romániában a korrupcióellenes harc ürügyén.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Már csaknem 43 millió fertőzöttet ...
Kijev kemény reakcióval fenyegeti ...
Kormányfő: a szabadban kocogóknak nem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ