Borboly: az új közigazgatási törvénykönyv lépés lehet a területi autonómia felé
Vissza

Borboly: az új közigazgatási törvénykönyv lépés lehet a területi autonómia felé

Az új romániai közigazgatási törvénykönyv - amennyiben a szenátus után a képviselőház is elfogadja - lépés lehet a területi autonómia megteremtése felé is - mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

"Ez lépés lesz, akár azt is mondhatnánk, a területi autonómia különböző formáinak a megteremtése szempontjából is" - fogalmazott Borboly Csaba (RMDSZ). A politikus hangsúlyozta: miközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csupán 6 százalékos arányt képvisel a törvényhozásban, számos pozitív változást értek el a kódex tárgyalása során.

Ez kedvező az erdélyi magyarság számára a jövőalkotás és az önszervezés szempontjából, hiszen az erdélyi magyarság fő bázisa az önkormányzatiságban rejlik - fűzte hozzá az önkormányzati vezető. Amennyiben az alsóház nem változtat a kisebbségeket érintő cikkeken, a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell majd tüntetni a kisebbségi nyelveken azokon a településeken, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát.

Az RMDSZ javaslatára az anyanyelv-használati jogot kiterjesztik a prefektúrával való kommunikációra, és egységes anyanyelvű formanyomtatványok fogják segíteni a helyi és megyei önkormányzatokban az anyanyelvű ügyintézést. Azt is belefoglalták a tervezetbe, hogy a helyi vagy megyei tanács akkor is dönthet a többnyelvű helységnévtáblák, utcanév-táblák kihelyezéséről, ha a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

További öt F-16-os harci repülőgép ...
Magánkórházak is részt vehetnek a ...
3,8 százalékra nőtt az éves infláció

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ