Boc: Bukarest a kolozsvári önkormányzatot megkerülve engedélyezte a „koporsó-hotelt”
Vissza

Boc: Bukarest a kolozsvári önkormányzatot megkerülve engedélyezte a „koporsó-hotelt”

Háromszor utasította vissza a kolozsvári önkormányzat műemlékek bizottsága a Petőfi (Avram Iancu) utcai szálloda tervét, mivel az nem felelt meg az esztétikai szempontoknak, de Bukarest mindannyiszor felülbírálta a döntést – nyilatkozta Emil Boc polgármester a Monitorul de Clujnak.

Az immár koporsó-hotelként közismerté váló épület, amelynek látványa közfelháborodást váltott ki a kolozsváriak körében az elmúlt napokban, az önkormányzat területrendezési és városfejlesztési (CTATU) bizottságában is napirendre került. Emil Boc felvetésére Daniel Pop, a város főépítésze emlékeztetett: miután a helyi illetékes bizottság több alkalommal is visszautasította a tervet, a kezdeményezők Bukarestben kijárták az engedélyt, beleértve az országos műemlékvédelmi bizottság jóváhagyását is. Ilyen körülmények között a kolozsvári tanácsnak nem volt mit tennie, végül ré kellett bólintania a tervre.

Alina Rus, a kolozsvári polgármesteri hivatal jogi osztályának vezetője a lapnak elmondta: jogi úton mindent megtettek, amit lehetett, sikertelenül. Három alkalommal indítottak pert az ügyben: először az általános városrendészeti terv (PUG) felfüggesztésére, az erre vonatkozó kérést véglegesen elutasították, aztán az építkezési engedély felfüggesztését kérte a polgármesteri hivatal, ennek ugyanez lett a sorsa, végül pedig az építkezési engedély semmissé nyilvánítását indítványozták, de ekkor sem jártak sikerrel. Mivel a projektnek megvolt Bukarestből minden szükséges engedélye a zonális városrendészeti terv (PUZ) kibocsátására, a városi tanács elutasítása miatt az építtetők akár be is perelhették volna az önkormányzatot, magyarázta a jogász. A lap összeállításából kiderült az is: Emil Boc polgármester felkérte Kolozsvár főépítészét, keresse meg a tervezőket és igyekezzenek valamiféle a megoldást keresni az épület látványtervének módosítására, a jelek szerint azonban minden maradt a régiben.

A szálloda, mint arról korábban tudósítottunk, a szebeni üzletember, Dumitru Ghișe Pritax Invest nevű cégének projektje, szintén az ő tulajdonában van egy másik kolozsvári hotel, a Tulip Ana Dome is. Dumitru Ghișe (a liberálisok volt szenátorának, Ioan Ghișének a testvére), jelenleg 7 éves börtönbüntetését tölti korrupciós ügyei miatt.

Borítókép: Holok Emőke/Facebook

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ