Biztonsági kamerának még mindig a szomszéd a legjobb
A tolvajok kreatívak, légy elővigyázatos!
A tolvajok kreatívak, légy elővigyázatos!
Vissza

Biztonsági kamerának még mindig a szomszéd a legjobb

Országos kampányt indított a rendőrség annak érdekében, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra: a lakásból történő lopások sok esetben könnyen megelőzhetőek lennének egy kis odafigyeléssel, tudatossággal, az ilyen lopások 60%-a ugyanis nem betöréses. Még mindig gyakori például a „jó napot”-módszer, amikor a becsukott, de be nem zárt bejárati ajtón a tolvaj egyszerűen benyit, és viszi a fogasról a táskát, kabátot, továbbá a nyári kánikulában nyitva hagyott ablakok is felhívást jelentenek a tolvaj számára. Másfelől, ami a betöréses lopásokat illeti, mit sem ér a vastag fémajtó, ha „kínai” a zárja. Végül, de nem utolsósorban a biztonsági kamera ma már nem megfizethetetlen, de akinek nincs rá pénze, legalább legyen jóban a szomszédokkal, hiszen amikor nem vagyunk otthon, ő láthatja, ha valaki ólálkodik a lakás körül, s már csak azzal is elijesztheti a tolvajt, ha megkérdi tőle, kit keres.

A kampány keretében tartott kolozsvári sajtótájékoztatón Bogdan Ioan, a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség nyomozóosztályának vezetője elmondta: korábban öt évet dolgozott lakásbetöréses ügyek megoldásán, és azt tapasztalta, hogy a lakástulajdonosok figyelmetlensége nagyban közrejátszik abban, hogy utólag lopás áldozatává válnak. Nem árt például felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy ne beszéljen mások előtt a lakásban található értéktárgyakról, vagy arról, hogy szülei mennyi pénzt tartanak otthon. De a felnőttek is sokszor túlságosan megbíznak idegenekben, és beengedik őket a lakásba, ahol aztán a rosszakarók információkat gyűjthetnek, amiket később felhasználhatnak. Például nem árt ügyelni akkor sem, amikor albérlőknek akarunk kiadni szobát: lehet, hogy az azt megtekintő egyetemisták között olyan is van, aki egész más célból jön: felmérni az értékeket. Ugyanakkor a virtuális térben általunk terjesztett információk is „visszaüthetnek”: ne írjuk ki a közösségi hálókra, hogy éppen utazunk, vagy külföldön tartózkodunk…

Gina Pop, a rendőrség megelőzési osztályának vezetője szerint az országos kampány célja, hogy biztonsági intézkedéseket népszerűsítsen, vagyis tudatosítsa a lakosságban, hogy az okozhat gondot, ha elmulasztják azon szükséges biztonsági lépések foganatosítását, amelyekkel a bűnesetek megelőzhetőek lennének.

Elhangzott: a statisztika szerint az ilyen jellegű bűncselekmények száma csökkenőben van, ugyanakkor a lakásbetörésekre „szakosodott” bűnözők az internetnek is köszönhetően könnyen szerezhetnek be különböző olyan szerszámokat – de információkat is –, amelyek megkönnyítik „munkájukat”. Másfelől a lakásfeltörések jelentős része nem szerszámokkal, hanem egyszerűen találó kulccsal történik. 

A sajtótájékoztató utáni kötetlen beszélgetésen elhangzott: az egyik legfontosabb dolog, hogy jóban legyünk a szomszédokkal és kölcsönösen figyeljünk egymásra, hiszen ők akkor is láthatják, hogy mi történik házunk/lakásunk körül, amikor mi épp nem vagyunk otthon. Sajnos azonban Kolozsvár egyik jellegzetessége éppen az, hogy mivel nagyon sok az albérlő, és esetekben ők viszonylag rövid ideig, néhány hónapig maradnak csak egy-egy lakásban, egyre kevésbé ismerik egymást a szomszédok. Különösen igaz ez az új építésű, soklakásos tömbházak esetében, ahol már nem is igen köszönnek egymásnak az emberek, ha összetalálkoznak a lépcsőházban: senki sem ismer senkit. 

Egy szemléletes példa is elhangzott a lakásból történő lopásokra: férj-feleség otthon volt, előbbi tévézett, utóbbi a konyhában főzött, s hogy a hangok/szagok ne terjedjenek, becsukták a szoba, illetve konyhaajtót. Közben a nyitva hagyott (azaz kulcsra nem zárt) bejárati ajtón besurrant a tolvaj, aki elvitte az előszobából és a másik szobából, amit hirtelenjében tudott. A „slusszpoén”, hogy mind a férj, mind a feleség hallotta a motoszkálást, de azt hitték, hogy házastársuk jár az előszobában…

Másfelől, figyelni kell a megfelelő bejárati ajtó felszerelésére is. Akinek nincs nagy vagyona, sok értéktárgya, annak felesleges hétzáras vasajtót tennie, viszont aki tart otthon pénzt, festményeket, egyéb értékeket, annak az ajtaja ne kartonból legyen… Ugyanakkor, hiába van öttonnás vasajtónk, ha annak zárszerkezete vagy sarokvasa gyenge: a tolvaj nem akarja elvinni az ajtót, csak hatástalanítani, azaz kinyitni vagy levágni a zárat és belökni. 

Szóba került továbbá a hazai törvénykezés egyik „érdekessége” is: a törvények lehetőséget adnak a tolvajjal való kiegyezésre. A törvényhozók prioritása ugyanis az volt, hogy a kárvallott kára mihamarabb megtérüljön, hiszen ez a legfontosabb a megkárosított személy szemszögéből. Így, ha a rendőrség elkapja a tolvajt, és az visszaszolgáltatja a lopott javakat, a kárvallott nagy valószínűséggel visszavonja feljelentését (ki akarná a törvényszék folyosóját koptatni…?), a tolvaj pedig szabadon marad, és keresheti a következő áldozatot… 

Szórólapokkal népszerűsítik a biztonsági intézkedések szükségességét 

Járj egy lépéssel a tolvaj előtt – néhány tipp a rendőrségi kampány szórólapjairól:

• Ne engedj be idegent a lakásodba!

• Ne beszélj idegenek hallatára arról, hogy szabadságra mész, elutazol!

• Ha éjszaka nem vagy otthon, hagyj égve lámpát vagy hagyd bekapcsolva a tévét, rádiót!

• Ha hosszabb ideig vagy távol lakásodtól, kérj meg valakit, hogy időnként ürítse ki a postaládádat!

• Szerelj fel jól látható helyre táblácskát, miszerint lakásodat biztonsági rendszer védi!

• Szerezz be olyan kapcsolókat, amelyek időnként ki-be kapcsolják a villanyt!

+ Ha tömbházban laksz:

• Vegyél olyan riasztórendszert, amely egy őrző-védő cég diszpécserszolgálatához van bekötve!

• Az ajtón a zár legyen minőségi; a tolvaj elsősorban ott próbálkozik, ahol sebezhetőséget észlel!

• Ha földszinten vagy első emeleten van a lakásod, tegyél rácsot az ablakokra!

+ Ha magánházban laksz:

• Szerelj külső videókamerát, amely rögzíti, mi történik a házad körül!

• Tegyél mozgásérzékelős lámpákat a kertbe, bejárat közelébe!

• Tarts kutyát!


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Marco Rossi a magyar ...
Csökkent a színtízes vizsgázók száma ...
H-csoport, 1. forduló: Japán ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ