Biztonság és szabadság – március 15. Kolozsváron
Vissza

Biztonság és szabadság – március 15. Kolozsváron

Találkozzunk 13 órakor a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet előtt, tűzzük fel kokárdáinkat és emlékezzünk a márciusi ifjakra. Vonuljunk együtt Kolozsvár főterére népzenészek és néptáncosok társaságában, és ünnepeljünk a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus tagjainak mosolygós arcaival – hirdeti az idei március 15-ei rendezvényét az RMDSZ kolozsvári szervezete, amely partnerségben a kolozsvári magyar civil szervezetekkel és történelmi magyar egyházakkal ezúttal is többnapos rendezvénysorozattal emlékezik az 1848-as forradalom eseményeire. Az idei kolozsvári esemény programja kissé rendhagyó, a felvonulást 14 órakor az ökumenikus istentisztelet követi a Szent Mihály templomban, majd a szokásostól eltérő helyszínen, a Főtéren folytatódik az ünnepség 15 órakor.

Március 15-én, szerdán Szemelvények az erdélyi '48-as forradalom történéseiből címmel, a forradalom legfontosabb erdélyi állomásait és személyiségeit bemutató kétnyelvű (magyar, román) kiállítást lehet megtekinteni a Planetarium Caféban (Főtér/Piața Unirii, 10 sz.) az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) szervezésében.

12 órakor kezdődik a Szamosfalvi Honvéd Vértanúk Emlékművénél helyezik el az emlékezés koszorúit a Szamosfalváért Egyesület szervezésében. 13 órakor a Protestáns Teológia Intézetnél (Bocskai tér/Avram Iancu u., 13 sz.) van a gyülekező, és innen indul a felvonulás a központi ünnepségre. Az ünneplők ezúttal is a Deák Ferenc/Eroilor utcán vonulnak majd és megkoszorúzzák Bem József emléktábláját is. 14 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődik a Szent Mihály-templomban. 15 órakor az Egyetem utca felújítása miatt, a Főtéren zajlik az ünnepség az RMDSZ kolozsvári szervezete, a kolozsvári magyar civil szervezetek és történelmi magyar egyházak szervezésében.

„Kolozsváron példás hagyománya van annak, ahogy a magyar közösség intézményeivel évről-évre összehangoltan szervezzük a március 15-i nemzeti ünnepet. Felsorolni is nehéz lenne a rengeteg szervezetet, iskolát, egyházat vagy intézményt, akik részt vállalnak ebben a munkában, annak érdekében, hogy Erdély fővárosához méltó ünnepség legyen a kincses városban. Arra biztatok minden kolozsvári magyart, hogy büszkén vállalja identitását és vegyen részt a főtéri ünnepségen” – nyilatkozta Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke. 

Az ünnepség fellépői között szerepel a Kolozsvári Magyar Gyermekkórust, akik a főtéri színpadon mutatják be produkciójukat, valamint a magyar iskolák egyesített kórusai, akik az istentisztelen énekelnek majd. Közel 200 néptáncos, illetve a Kallós Zoltán Népzene Iskola zenészei is csatlakoznak az ünnepséghez. Az eseményen beszédet mond Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, az ifjúság üzenetét pedig Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke tolmácsolja. 17 órakor Kolozs Megyei Magyar Diáktanács ünnepi műsorát lehet meghallgatni a Mátyás király szülőháza (Sextil Pușcariu u., 1 sz.) előtt. 19 órakor kezdődik Pilvax kvíz a Planetarium Caféban a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat szervezésében.

Március 13-án, hétfőn a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és Szarkaláb Néptáncegyüttes által szervezett, János vitéz tematikájú rajzversenyre benevezett rajzok kiállítását nyitották meg a Heltai FolkCenterben (Mikó/Clinicilor u., 18 sz.). A rajzkiállítást március 15-17. között lehet megtekinteni, a díjátadót március 17-én 19 órakor szervezik a Tokos zenekar ünnepi hangszersimogató koncertjével együtt. Március 14-én, kedden 17 órakor ünnepi Heltai gyermek-táncházat (kvízjátékot, táncbemutatót, játékos tánctanulást) szerveznek a Heltai FolkCenterben.

Március 24-én, pénteken 17 órakor Az 1848-as forradalom emlékhelyei Erdélyben címmel szervez vetélkedőt a Kolozsvár Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület kolozsvári középiskolás diákok számára az EME székházban (Jókai/Napoca u., 2-4 sz.).

Borítókép: Rohonyi D. Iván ARCHÍV


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ