Bizalomhiány
Vissza

Bizalomhiány

Románia sok területen működésképtelen ország, ezért nem meglepő, hogy viharok, havazások, járványok felkészületlenül érnek bennünket. Nem csak az időjárás szeszélye lepi meg a minisztériumi vezetőket, a központi és helyi közhivatalnokokat és az önkormányzatokat, hanem a rendszeres ciklikus események is, mint például a tanévkezdés, az időszakos járványok stb. Ezt tette szóvá felháborodottan a tegnapi kormányülésen Mihai Tudose miniszterelnök. A kormány feje szerint elfogadhatatlan, hogy minden tanévkezdéskor hiányozzanak a tankönyvek, vagy az ősz beálltával a szükséges influenzaelleni oltásadag, habár az ősz mindig szeptemberben jön, az influenzaszezon is változatlanul októberben kezdődik.

Nehéz megmondani, hogy a központosított vagy a decentralizált rendszerek a hatékonyabbak-e, ugyanis bizonyos településeken valószínűleg eredményesebben lépnek fel a helyi hatóságok egy konkrét ottani probléma enyhítése vagy megoldása érdekében, ugyanakkor arra sincs garancia, hogy a helyi vezetők gazdálkodása felelősségteljesebb és hatékonyabb, mint a központi irányítású közigazgatásé. Eladósodott önkormányzatokat, fejletlen városokat és régiókat látunk magunk körül bőven, így az ilyen vidékeken a helyi vezetők felelőssége is megkerülhetetlen. Persze, ellenpéldák is akadnak, ezért nagyon nehéz általánosító következtetést levonni egy-egy konkrét helyi, megyei, regionális példára alapozva.

De mindenekfelett a legaggasztóbb, hogy ebben az országban mindenki mindenhez ért. Hangsúlyosan a kommunizmus második időszakával kezdődően úgy elromlott a szakemberek kiválasztásának rendszere, olyan kontraszelekciós rendszer honosodott meg - amit a csaknem harminc év demokrácia bebetonozott -, hogy ma már senki senkiben nem bízik. Hiába riaszt viharral a meteorológus, földregéssel vagy annak elmaradásával a szeizmológus, hasztalanul mondja közgazdász, hogy az államháztartás vagy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, az orvos, hogy be kell oltani a gyereket, ma jobban bízunk az ösztöneinkben, a szűk és emiatt sokszor csalóka mikrokörnyezetünkben megtapasztalt valóságnak, mint a szakembereknek. A külvilágra, a minket körülvevő szélesebb környezetre való odafigyelés hiánya miatt sokan csak a saját véleményüket hajlandók elfogadni.

{Tovább olvasható még 338 szó.}
Mindennek egyenes következményeként lenullázódott Romániában a szakemberek tekintélye az elmúlt mintegy negyven évben. Márpedig szakértelem nélkül - ami magában foglalja a szakemberek megfelelő kiválasztását és a legalkalmasabb posztokra helyezését - nem fog soha jól működni társadalmunk. A jelenség hangsúlyeltolódásokkal globálisan is megfigyelhet
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasvári 100 – nem csak ...
Lezuhant egy katonai kiképzőgép
Átadták az írószövetség díjait

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ