Bizalmatlansági indítvány a Dăncilă-kormány ellen?
Vissza

Bizalmatlansági indítvány a Dăncilă-kormány ellen?

A liberálisok a november 15–21. időszakban készülnek bizalmatlansági indítványt benyújtani a Dăncilă-kormány ellen, abban a periódusban a választottaknak tilos elhagyniuk Bukarestet – nyilatkozták hétfőn a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) származó források.

Az ellenzéki alakulatok közül az elmúlt időszakban a Népi Mozgalom Párt (PMP) volt a leghangosabb egy esetleges bizalmatlansági indítvány témájában: a Klaus Johannis államfővel folytatott múlt heti konzultáció után Eugen Tomac pártelnök bejelentette, támogatna egy, a kormány megbuktatására irányuló indítványt olyan körülmények között, hogy a szociálliberális koalíció „végérvényesen kompromittálta magát” az igazságügyi törvényekkel.

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt szenátora is arra biztatta szerda esti Facebook-bejegyzésében az ellenzéki pártokat, hogy próbálkozzanak egy bizalmatlansági indítvánnyal a Dăncilă-kormány ellen, úgy véli ugyanis, hogy ez az utolsó pillanat, amikor kezdeményezésüknek esélyes lenne a sikerre.

Raluca Turcan, a PNL első alelnöke ellenben másnap azt mondta, hogy akik bizalmatlansági indítványt terveznek a kormány ellen, tulajdonképpen Liviu Dragnea PSD-vezér játszmáját játsszák, hiszen tulajdonképpen neki van többsége a parlamentben.

A legutóbbi bizalmatlansági indítványt, amelyet a PNL kezdeményezett, június 20-án nyújtották be, június 27-én azonban a képviselőház és a szenátus elutasította azt. A kormánykoalíció honatyái jelen voltak az ülésteremben, hogy biztosítsák a döntőképességhez szükséges létszámot, ám nem szavaztak.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ