Bisztrai Máriára emlékezik a magyar opera társulata
Vissza

Bisztrai Máriára emlékezik a magyar opera társulata

A Kolozsvári Magyar Opera társulata tisztelettel emlékezik a nagyszerű Bisztrai Mária színművészre, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori igazgatónőjére, aki 1969–1985 között vezette az intézményt.

(Borítókép: Balról jobbra – Elek Károly, Bisztrai Mária, Szabó József)

Bisztrai Mária a Kolozsvári Magyar Opera színpadán, meghívott vendégként 1959. november 28-án Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében lépett fel először Cecília szerepében. Az operettet Horváth Béla és Andrási Márton állami díjas érdemes művész rendezte. Az előadásról Hej, cica címmel Szőcs István színikritikus/közíró közölt kritikát az Utunk 1960. április 15-i számában, ebben a következőket írja a művésznő alakításáról: „Bisztrai Mária operettszínpadon ritkán látott kifinomult ízlést és átszellemültséget vitt külsőségekkel is erőteljesen jellemzett Cecíliájába, sajnos egy árnyalattal ridegebb és »fennköltebb« volt a kelleténél, mintha valóban hercegnőt játszott volna, s nem a hercegnőt mímelő karriervadászt.”

Az intézmény archívumában megtalálható anyagok alapján Bisztrai Mária több mint 25 éven át játszotta Cilike szerepét. Az itt közölt fotók – Kántor László felvételei – az 1987/1988-as évadban készültek.

Balról jobbra: Elek Károly, Borbáth András, Bisztrai Mária, Csoma Mária, Szeibert István, Szabó József, Mester József

Böjte Sándor, Bisztrai Mária, Csoma Mária 

Bisztrai Mária és Mester József 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...
Fejleszt Szilágy megyében a fejlesztési ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ