Bírálta az egészségügyi miniszter az ortopédia sürgősségi osztályát
Vissza

Bírálta az egészségügyi miniszter az ortopédia sürgősségi osztályát

Lesújtónak, mocskosnak és szervezetlennek nevezte Sorina Pintea egészségügyi miniszter a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház ortopédiai részlegének sürgősségi osztályát, miután szombat este be nem jelentett látogatást tett a kolozsvári közegészségügyi intézményben. Bár állítása szerint számítottak a jövetelére, a megyei kórház vezetősége ezt tagadja, és kifogásolja, hogy a tárcavezető a megkérdezésük nélkül vonta le látogatása következtetéseit, holott ők magyarázattal szolgálhattak volna némely feltételezésére. Pintea nemcsak a kórház vezetőségének hozzáállását kifogásolta, hanem a Kolozs Megyei Tanácsét is, amely szintén közleményben reagált az őt ért vádakra. Úgy vélik, a kemény kritikával Pintea csakis az általa vezetett tárcát bírálta, hiszen a megyei kórház minisztériumi alárendeltségbe tartozik, a megyei fórum csupán az épületek karbantartásáért, felújításáért felel. Egy biztos, Pintea elrendelte a minisztériumi ellenőrzést a kórházban, amitől a helyzet rendezését várja.

– Mivel a megyei kórház pavilonrendszerű, a sürgősségi osztályon sokan átszállításukra vártak ottjártamkor. Az ide érkező sürgősségi esetek menedzsmentje szempontjából a kórháznak saját mentőautóra lenne szüksége, hogy biztosítsa a betegek átszállítását a lehető legrövidebb időn belül, ne csak olyankor váljon ez lehetségessé, ha a kolozsvári mentőszolgálat személyzete éppen ráér a fuvarozásra – mutatott rá a hiányosságokra a tárcavezető. – Sajnos az ortopédián műtéteket sem végeznek hétvégén, ha mégis sebészeti beavatkozásra van szükség, akkor más kórházakba irányítják át a rászorulót. Az ortopédiára érkező beteget fogadó látvány is lesújtó. Az udvaron tárolt szemét és a szervezetlenség nem éppen a legjobb ajánlólevél bármilyen egészségügyi ellátást igényelőnek – nyilatkozta a Pintea.

A tárcavezető elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium idén folyósítja a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház által kérvényezett orvosi berendezés vásárlásra. – Bár ez még nem elég ahhoz, hogy biztonságos környezetben történő minőségi egészségügyi ellátást szavatoljanak a betege számára. Pénzalapra lenne szükség, amely révén megfelelő betegellátási körülményekről tudnának gondoskodni, ehhez pedig a Kolozs Megyei Tanácsnak kellene a zsebébe nyúlnia, hiszen ő az ingatlan tulajdonosa – mutatott rá a tárcavezető.  

Az ortopédián tapasztaltalt kedvezőtlen körülmények fényében Sorina Pintea tegnap bejelentette, hogy ellenőröket küld a Kolozs Megyei Kórházba. Hozzátette: a kolozsvári sürgősségin számítottak az érkezésére, mégis számos rendellenességre figyeltek fel. – Az ellenőrzést követően pontos rálátásunk lesz az ottani helyzetre. Kiderül, hogy az ügyvezető igazgató elvégezte-e a dolgát. Már a kapus is azzal fogadott, hogy számítottak az érkezésemre, de úgy éreztem, különösebben nem érdekelte őket. Az előtérben ácsorgó hozzátartozók is azt mondták, hogy órák óta arra várnak, hogy átszállítsák a betegeket másik kórházba, vizsgálatokra. A mentőautó négy óra múltán sem érkezett, így az ágyak sem szabadultak fel – részletezte Pintea, akinek azt is elmondták, hogy csak hétfőtől péntekig biztosítja a mentőszolgálat a betegek átszállítását, hétvégén nincs lehetőség rá. – Az ellenőrök megvizsgálják a helyzetet és reméljük, hogy megoldónak a gondok remélhetőleg egy hónapon belül – nyilatkozta a tárcavezető.   

Sorina Pintea kemény kritikát fogalmazott meg 

A Kolozs Megyei Tanács vezetősége is reagált az egészségügyi miniszter kemény kritikájára. – A miniszter asszony kijelentéseivel tulajdonképpen az általa vezetett szaktárcát támadja, mert az ortopédia a minisztérium alárendeltségébe tartozik. Meglepődik a szervezetlenségen, a mentőhiányon és azon, hogy nem végeznek hétvégi műtéteket? Ezek mindegyike minisztériumi szervezésen múlik – áll a megyei tanács közleményében, amely szerint csak a Kolozs Megyei Kórház épületei képezik a tanács tulajdonát, így a megyei fórum felelőssége azok megerősítése és korszerűsítése. A kórházak takarításáért és aktuális munkálataiért már a minisztérium felel. – Mindazonáltal tavaly a megyei tanács csak ebbe a kórházba közel 3,3 millió lejt fektetett, idén pedig az első negyedévben egymillió lejt különített el. Ehhez még hozzáadódik az az uniós finanszírozású nyertes projekt, amely révén közel 13,2 millió lejt költenek a kórház járóbeteg rendelőinek felszerelésére – mutat rá a közlemény, amelyben arra kérik a tárcavezetőt, hogy ne használja az egészségügyet kampánycélokra. 

Adela Golea a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója a helyzet kapcsán tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: támogatja Sorina Pintea be nem jelentett látogatásait, amennyiben azok hasznosak, és kifogásolta, hogy a tárcavezető nem kért magyarázatot a tapasztalt körülményekre az intézet vezetőségétől. – Az igazgatótanácsból senki sem tudott a miniszterasszony érkezéséről. Egyetértek azzal, hogy az egészségügyi rendszer tökéletlen, és nem felel meg a betegek igényeinek, de úgy vélem, szükség van a dolgok megbeszélésére, elemzésére, hogy tervet dolgozhassunk ki a helyzet javítására vonatkozóan – fogalmazott az orvosigazgató, aki szükségesnek ítélte az ellenőrzéseket, amennyiben azoknak pozitív hozadéka is van. – Az egészségügyi rendszer vezetőjeként lehet váratlan ellenőrzéseket végezni a hiányosságok felmérésére, de építő jellegű visszajelzésre is szükség van. Amennyiben a visszajelzés elmarad, csak frusztráció lesz az ellenőrzések következménye – mondta Golea, aki a Sorina Pintea látogatását nem kifogásolta ugyan, de a módszerén lenne mit csiszolni.

Adela Golea a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója

Ami a tárcavezető meglátásait illeti, az orvosigazgató elismerte, hogy a sürgősségi túlzsúfolt, mióta nem részesül támogatásban a Regionális Operatív Program keretében, mert annak pénzalapját a három regionális kórház felépítésére irányítják. – A betegek nem kivizsgálásra mennek tovább a sürgősségiről, hanem más pavilonokba irányítják át őket beutalásra. Egy A1 és A2 típusú mentőautónk van és egy mentőautó-vezető tanfolyamot végzett sofőrünk. Jóváhagytak egy mentős sofőr állást, de nem engedélyeztek mentősöket az átszállításhoz. Kértük egy C típusú mentőautó beszerzését is, de erre sem bólintottak rá a minisztériumban – magyarázta a betegszállítási zűrzavart Golea. Az ortopédiára vonatkozóan az orvosigazgató azt nyilatkozta, hogy kérvényezték a kórház átszervezését és korszerűsítését, de nem kaptak minisztériumi jóváhagyást. Ami pedig az udvaron raktározott, elavult tárgyakat ábrázoló képeket illeti, Golea szerint már nem leltári darabok és a minisztérium megsemmisítésükre vonatkozó véleményezésére várnak.

– A megyei kórházban öt megye betegeit kezeljük, de érkeznek hozzánk Tulcea és Teleorman megyéből, de még a déli országrészből is. Az évente kezelt 58 ezer betegből 21-22 ezer az ország egész területéről érkezik. Ha a szolgáltatásain annyira rosszak lennének, az emberek máshova fordulnának – jegyezte meg Golea, aki szerint 2018 óta a megyei kórháznak nincs ügyintéző igazgatója, holott már három alkalommal is kérvényezték. – Azt remélem, hogy a miniszteri látogatásnak pozitív következményei lesznek a betegekre nézve, hátha többletfinanszírozás és ügyintéző igazgatói kinevezés is várható – összegzett az orvosigazgató.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európa Liga: Emelt fővel távozott a CFR
Sporthírek röviden
Nem vezetik be az EU-ba a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ