Biciklin Bánffyhunyadtól Kalotaszentkirályig
Vissza

Biciklin Bánffyhunyadtól Kalotaszentkirályig

Kalotaszeg fővárosa is elkészült a maga részével a régi vasúti töltésre elképzelt bicikliútból. Szerdán délben a Horea úton, a DN1-es országúttal való kereszteződésnél ünnepélyesen felavatták a 3 kilométeres szakaszt, amely így már lehetővé teszi, hogy Bánffyhunyadról Kalotaszentkirályig biztonságosan biciklizzünk, az országúttól elkülönülő bicikliúton.

Kalotaszentkirály már 2021. október elején felavatta a maga mintegy 4 kilométeres bicikliút-szakaszát, miután az önkormányzat évekig lobbizott annak érdekében, hogy az egykori vasúti töltés területe a három érintett település – Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály és Kiskalota – önkormányzatainak tulajdonába kerüljön, és a vágyott fejlesztésre pályázhassanak. A kivitelezéshez saját forrásokat is áldozni kellett, ezért késlekedik a szerényebb lehetőségekkel rendelkező kiskalotai önkormányzat saját szakasza. A Kalotaszentkirály–Kiskalota közötti bicikliút a maga mintegy 8 kilométerével ugyanakkor egymagában is hosszabb, mint a szentkirályi és hunyadi szakasz együttvéve. A bicikliút akár ingázási megoldást is jelenthet, de kétségkívül kiváló szabadidős programlehetőséget teremt a régió lakosai és az itt vendégeskedő turisták számára.

– Nagyon örvendünk, hogy sikerült befejezni a bicikliutat Bánffyhunyadig, ugyanis ez két teljesítménytúránkat is érinteni fogja a jövőben – fejtette ki kérdésünkre Kismihály Boglárka, az EKE Kolozsvár 1891 irodavezetője. – A Bánffy-túra esetében azok a kerékpáros résztvevők, akik Bánffyhunyadig vonattal szeretnének utazni, ezentúl teljes biztonságban tekerhetnek ki a kalotaszentkirályi rajtig, majd délután vissza Bánffyhunyadra. A Vasvári-túra résztvevői közül néhányan idén már ki is próbálták a bicikliutat: voltak, akik a kalotaszentkirályi ellenőrző ponton lepecsételtették az igazolólapjukat, majd visszatekertek a falu Kalota felőli végéig csak azért, hogy teljes hosszában végigjárhassák a bicikliutat. Jövőre szintén fogjuk népszerűsíteni, hogy Kalotaszentkirályról inkább a bicikliúton tekerjenek el Bánffyhunyadig, elkerülve a forgalmas főutat. Az is elképzelhető, hogy a Kalotaszentkirály környékén szervezett gyerekbarát kerékpártúránk útvonalába szintén be fogjuk iktatni a bicikliutat. Ugyanakkor a jövőben lehetőségünk nyílik majd szervezni túrát kisgyerekes családoknak is, amelynek során nemcsak a bicikliutat járhatják végig, hanem Kalotaszentkirályt is felfedezhetik. A lehetőségek tárháza tehát végtelen, csupán lelkes túravezetők kellenek a tervek megvalósításához.

A régióban Körösfő is bicikliutat építtetne Sárvásár és a községközpont között, az Országos Helyreállítási Alapnál pályáztak erre vonatkozó tervükkel. Ha ezt sikerül majd a jövőben kivitelezni, akkor már csak 4-5 kilométernyi kellene, hogy kiteljesedjen a bicikliút-hálózat Körösfőtől Kalotaszentkirályig. De ez már egy távolabbi jövő zenéje.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hibrid világunk Hibrid lenyomata
Vizes Eb: Popovici világrekorddal ...
Méltóságteljes, hálaadó ünnepi misén ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ