Biciklikölcsönzés Fenesen és Apahidán is
Vissza

Biciklikölcsönzés Fenesen és Apahidán is

n Szászfenesen és Apahidán is működni fog március 6-tól a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által több éves késéssel megvalósított biciklikölcsönző-rendszer – áll a Cluj Bike Facebook-oldalán. A bicikliket télen raktárban tárolják, ahol elvégzik az esedékes javításokat. A rendszer életbe léptetésétől kezdődően a 2016-os év végéig összesen 12 144 felhasználói kártyát bocsátottak ki. Tavaly 188 460 esetben használták a bicikliket, összesen 67 828 órán át; egy út átlagos időtartama 22 perc volt. A legtöbbet használt biciklikölcsönző a Splaiul Independentei, a Bem/G. Cosbuc utcai és a Iulius Mall melletti kölcsönző volt. A legtöbben a Splaiul Independenţei, Bem/G. Coşbuc és a Monostor negyedi Izlazului útvonalon vették igénybe a kerékpáros szolgáltatást.


Tavaly 420-an nem fizették ki a biciklikölcsönzés díját, amelynek összege 1473 lej, ezért ők már nem használhatják a kerékpárokat. A 2016-os év során 725 személy fizetett ki 7253 lejt a biciklik használatáért.  
A városi tanácsosok által megszavazott szabályzat szerint egy biciklit csak egy órán át lehet ingyenesen használni. Ha az illető személy meghaladja ezt az időtartamot, akkor a biciklihasználatért fizetnie kell. A bicikliken ugyanis két érzékelő berendezés van, amely kapcsolatban van a kölcsönző-állomásokkal, és amelyek révén tudni lehet, hogy a bicikli mikor került vissza a kölcsönzőbe.
Az egynapos biciklibérlés hajnal 6 órától éjfélig érvényes és hétfőtől vasárnapig igénybe lehet venni. Ha a bicikliző a maximális időtartam lejárta után 12 órával viszi vissza a biciklit 100 lejes büntetésre számíthat. A biciklik vagy a biciklikölcsönzők megrongálásáért 100 lejtől 500 lejig terjedő bírság róható ki. A bicikli elvesztése vagy ellopása estén 650 lejt kell fizetnie a kölcsönzőnek. A biciklikölcsönzés a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által kibocsátott kártya által lehetséges. A 18. életévüket be nem töltött fiatalok esetében szükség van az egyik szülő beleegyezésére, a 14 év alatti fiatalok pedig nem vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. A kártya névre szóló, és nem adható át más személynek.  

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Négyéves programot fogadott el a MIÉRT ...
MTA: a székelység a magyar nemzet része
Lendületben a Fehér megyei ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ