Bethlenszentmiklós: 48-as emléktábla avatás, Tavaszi szél vizet áraszt néptáncfesztivál
Vissza

Bethlenszentmiklós: 48-as emléktábla avatás, Tavaszi szél vizet áraszt néptáncfesztivál

Új magyar emlékhellyel gazdagodott Bethlenszentmiklós magyar közössége, március 18-án az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére emléktáblát avattak a Fehér megyei szórványtelepülésen. Az alig hétszáz magyar lelket számláló faluban először szerveztek nagyszabású rendezvényt nemzeti ünnepünk alkalmából, amelynek kiemelkedő momentuma volt az emléktábla felavatása.

Az egész napos rendezvény programjában ökumenikus áhítat, kiállításmegnyitó, valamint a Fehér megyei RMDSZ által szervezett Tavaszi szél vizet áraszt néptáncfesztivál szerepelt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője és Bogya Anna államtitkár.

A „Dicsőség a hősöknek” feliratú táblát a Jövőnk a Szórványban Egyesület helyezte el a település magyar közösségi házának falán. Az új emlékhely létesítésének ötletéről Bodoczi Annamária, az egyesület elnöke elmondta, céljuk a magyar közösségi élet felpezsdítése a szórványtelepülésen, és ebben a nemzeti ünnepeink megülése fontos szerepet foglal el. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy magyar élményt tudjunk nyújtani az itt élő magyar közösségnek. A ma felavatott emléktábla azonban nemcsak a múltra emlékeztet, hanem a jövőre is utal, azt mutatja, hogy építkezni, gyarapodni akarunk itt, a végeken” – fogalmazott Bodoczi Annamária. Mint ismeretes, a Fehér megyei Bethlenszentmiklóson tavaly avatták fel a magyar közösségi házat, amely az unitárius egyház ingatlanjában, a Bethlen Miklós és a Jövőnk a Szórványban egyesületek közreműködésével jött létre.

Az ünnepnap keretében a Jövőnk a Szórványban Egyesület egy különleges kiállítást is bemutatott a helyeiknek és a Bethlenszentmiklósra látogatóknak. Az Aradi vértanúk özvegyei című kiállítás a Carola Egyesület gondozásában jött létre és a forradalmi hősök feleségeinek állít emléket, azoknak az asszonyoknak, akik a hősök halála után továbbvitték szellemiségüket. A két egyesület együttműködése által valóban kivételes ismeretterjesztő anyag jutott el a Fehér megyei szórványba, hiszen az igényesen elkészített kiállítás nem csak ismeretterjesztő szempontból, de vizuálisan és esztétikailag is különleges élményt nyújt. A kiállítást április végéig lehet megtekinteni a Közösségi Házban.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ