Béremelést követelnek a tanügyben
Vissza

Béremelést követelnek a tanügyben

Az oktatási rendszer 350 ezer alkalmazottja számára követelt béremelést három országos szakszervezeti szövetség több száz tagja ma Bukarestben. A tanügyi szakszervezetek küldöttei jelképes „sztrájkőrségbe” álltak a kormány székháza elé, és a tényleges munkabeszüntetést is kilátásba helyezték, amennyiben a döntéshozók nem hajlandók az oktatási rendszer társadalmi jelentőségéhez méltó bérezésért konkrét lépéseket tenni. „Az alacsony fizetések miatt nagyon kevés fiatal választja a pedagógusi hivatást, az idősebb korosztály pedig amint lehet, nyugdíjba vonul. Egyre csak növekszik a rendszerben a szakképzetlen pedagógusok száma” – ecsetelte a helyzetet az egyik pedagógus-szakszervezet közleménye.

Az ország valamennyi megyéjéből összesereglett több száz tanügyi szakszervezeti tag azt is sérelmezte, hogy az iskolai kisegítő személyzet alapbére idén sem érte el a közalkalmazotti bértörvényben tavalyra előirányzott bérszintet, és még mindig nem haladja meg az 1800-2300 lejt, ami szerintük az évi 16 százalékot meghaladó infláció közepette tovább növelte elszegényedésük mértékét.

A tüntetők „Ha minőséget akartok az oktatásban, adjatok minőségi béreket!”, „Az ország jövője az osztálytermekben van”, „A túlórapénzek kifizetését követeljük!” feliratú molinókat emeltek a magasba, és a közalkalmazotti bértörvény által előírt, de rendre elnapolt béremelések folyósítását sürgető rigmusokat skandáltak.
A közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben előirányzott béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el.

A tanügyi szakszervezetek felszólítják a kormányt, minél előbb emelje a kisegítő személyzet alapbérét 2017/153-as kerettörvényben 2022-re előírt szintre, és biztosítsa a teljes tanügyi személyzet számára a munkakörülmények által indokolt bérpótlékokat.

Borítókép: FSLI/Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ