Benyújtotta a PNL a Tudose-kormány elleni bizalmatlansági indítványt
Vissza

Benyújtotta a PNL a Tudose-kormány elleni bizalmatlansági indítványt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) benyújtotta ma a Tudose-kormány elleni bizalmatlansági indítványt, amit azt követően kezdeményeztek, hogy a kabinet elfogadta az adótörvénykönyv módosításait. A liberálisok 148 aláírást gyűjtöttek össze.

„A rendelet felforgatta Románia adórendszerét, veszélybe sodorja Románia gazdasági fejlődését, minden területen káoszt teremt, támadást jelent az üzleti szféra és az alkalmazottak ellen, mind a magánszektorban, mind az államiban – ez, valamint a gazdasági mutatók romlása állnak ezen döntés mögött” – indokolta a bizalmatlansági indítványt Ludovic Orban, a PNL elnöke.

A liberálisok ugyanakkor három munkacsoport létrehozásáról is döntöttek. Az első egy politikai csoport, amelyben Raluca Turcan képviselőházi frakcióvezető, Iulian Popescu szenátusi frakcióvezető és Ilie Bolojan első alelnök kapott helyet, feladata, hogy tárgyalást folytasson valamennyi parlamenti és politikai párttal, leszámítva a PSD-t, hogy támogatást szerezzen a bizalmatlansági indítványhoz.

A liberális frakcióvezetők első találkozójára kedden került sor, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel egyeztettek, ezt az alakulatot az indítvány összeállításába is bevonták.

A PNL-nek sikerült elnyernie a Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatását is, bár Traian Băsescu pártja bírálta azt a tényt, hogy a liberálisok nem rukkolnak elő egy alternatívával a jelenlegi kormányra.

A nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója a szöveg ismeretében hoz majd döntést, az RMDSZ pedig már jelezte, hogy nem támogatja a kormány megbuktatására irányuló indítványt, a döntést pedig a PNL magyarellenes kijelentéseivel indokolta.

Az egyik frakcióhoz tartozó honatyák sem biztosították feltétlen támogatásukról a liberálisokat, ám később Daniel Constantin (ProRománia Párt) bejelentette, hogy ő maga megszavazza az indítványt. A ProRománia vezetői azt viszont megígérték, hogy támogatják a Liviu Dragneának a képviselőház elnöki tisztségéből történő visszahívására irányuló kezdeményezést, és azt mondták, ugyanezt kellene tenni a szenátusban is Călin Popescu-Tăriceanu házelnökkel.a

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Svájc, ahol a vonat asztalán nem borul ...
Segítsünk Gál Antóniának!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ