Bemutatta kormánybuktató indítványát a PSD
Vissza

Bemutatta kormánybuktató indítványát a PSD

Elkészült a jobbközép koalíciós kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány, amelyről beterjesztése előtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szakszervezetekkel, a munkáltatókkal és más pártok törvényhozóival is egyeztetni akar egy minél szélesebb társadalmi támogatás megszerzése érdekében – jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu, a PSD elnöke.

A Cîțu-kormány fantasztikus rekordja: A bukott Románia című, Ciolacu (képünkön) által bemutatott előterjesztésben a PSD azzal vádolja a kormányt, hogy kudarcot vallott a gazdaságpolitikája és a koronavírus elleni oltási kampánya, a nyugdíjakat pedig "temetkezési segéllyé" akarja változtatni.

A bizalmatlansági indítvány előterjesztői azt állítják: a Florin Cîțu vezette jobbközép koalíciós kormány gúnyt űzött a járvány utáni talpra állási esélyből, a pártklientúrának akarja átjátszani az európai helyreállítási alapokban Románia rendelkezésére álló pénzt. Szerintük Cîțunak mennie kell, mert csődöt mondott az oltási kampánnyal, hiszen Románia átoltottsága fele az európai.

A PSD ugyanakkor amiatt is neheztel, mivel a jobboldali kormányzás másfél éve alatt az árak "felrobbantak", a rezsi megduplázódott, az alapélelmiszerek luxusnak számítanak, a béreket, nyugdíjakat és a családi pótlékot befagyasztották, a román cégek és a farmerek pedig semmilyen segítséget nem kapnak. átlagnak, az utolsók között van a kontinensen.

Ciolacu kifejezte reményét, hogy a kabinet bukása esetén az államfő "visszatér az alkotmány szelleméhez", és a legutóbbi választásokon győztes PSD jelöltjének ad kormányalakítási megbízást. Azt azonban kizárta, hogy a kabinet bukása esetén - akár egy kisebbségi PSD-kormány támogatása érdekében is - együttműködne a Nemzeti Liberális Párttal (PNL). Ezzel közvetve beismerte, hogy a PSD a jelenlegi parlamenti erőviszonyok közepette nem képes kormánytöbbséget szervezni maga köré.

A PSD-ből és a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) álló ellenzéknek harminckét szavazat hiányzik a kormánybuktatáshoz.

Ciolacu szerint a bizalmatlansági indítványt jövő héten terjesztik be, így várhatóan a június 30-án véget érő tavaszi parlamenti ülésszak utolsó napjaiban szavaznak a Cîțu-kabinet sorsáról.

Kiáll a Cîțu-kormány mellett a PNL

A PNL-n belüli választási kampány nem érinti a Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormány stabilitását, a PNL kiáll saját kormánya mellett, és testületileg elutasítja az ellenzék bizalmatlansági indítványait – közölte Ludovic Orban pártelnök hétfőn a PNL vezetőségi ülése után.

Mint mondta, a PNL egyhangúlag döntött a párt törvényhozóinak mozgósításáról és arról, hogy mind az európai beruházásokért felelős miniszter elmarasztalását célzó, a héten napirendre kerülő úgynevezett "egyszerű indítvány", mind a kormány egészének leváltását kezdeményező, jövő héten beterjesztendő bizalmatlansági indítvány esetében elutasítja az ellenzék kezdeményezéseit.

Kölcsönösen árulással vádolják egymást

A pontosításnak a párton belüli feszültségek kölcsönöznek jelentőséget, Ludovic Orban pártelnök és a "Cîțu-tábor" hívei ugyanis kölcsönösen árulással vádolják egymást.

A párt végrehajtó bizottságának hétfői ülésen médiaértesülések szerint Robert Sighiartau, a párt főtitkára azzal gyanúsította meg Orbant, hogy - Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnökhöz hasonlóan - saját kormányának megbuktatását fontolgatja a párton belüli hatalma megőrzése érdekében.

Másik kritikusa, Florin Roman, a PNL alelnöke a nyilvánosság előtt is bírálta Orbant. Szerinte "feláldozta" a párt érdekeit azért, hogy legalább a képviselőház elnöki tisztségét megszerezhesse magának, miután a koalíciós partner USR-PLUS szövetség nem egyezett bele, hogy ő maradjon a miniszterelnök.

Roman szerint Orban elárulta a - Románia fejlesztésével kampányoló - párt 1300 polgármesterét, amikor a tisztségek elosztásánál átengedte a koalíciós partnereknek a fejlesztési, az európai beruházásokért felelős és a közlekedési minisztérium vezetését.

A PNL újabb mandátumra pályázó elnöke szerint azonban az akkori tárgyalódelegáció - jelenleg Cîțut támogató tagjai - követtek el árulást tavaly decemberben, amikor "magára hagyták" a koalíciós tárgyalásokon. Orban szerint így is teljesítette azt a megbízatást, hogy a PNL-nek parlamenti súlyával arányos kormányzati jelenlétet "harcolt ki".

A személyeskedésig menő vádaskodások két hete éleződött ki a nagyobbik kormánypártban, amikor Florin Cîțu miniszterelnök bejelentette: ő is megpályázza a PNL elnöki tisztségét. A PNL szeptember 25-ére hívta össze tisztújító kongresszusát.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ