Belvárosi helyszínt javasoltak a helikopter leszállónak
Vissza

Belvárosi helyszínt javasoltak a helikopter leszállónak

A sürgősségi kórház azt kérte a Kolozs Megyei Tanácstól, hogy tervezett transzplantációs központ környékén megfelelő helikopter leszállót is alakítson ki. Az ezzel kapcsolatos határozatot június 30-án vitatják meg a megyei tanácsosok. A kórház által javasolt helyszín a sürgősségi kórház és a gyermeksürgősségi kórház főépületeinek közelében található.

Jelenleg a sürgős légiszállítást végző helikopterek a reptérről indulnak, ez pedig 9 kilométerre van a jövőbeli helyszíntől, és legalább 20 perccel több időt igényel. Ha ehhez hozzáadjuk a páciens átvételével és átadásával töltött időt, akkor legalább egy órára nő a szállítási idő, ami az életmentő beavatkozások esetében sorsdöntő lehet.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint Kolozsvár rendelkezik a legösszetettebb egészségügyi hálózattal: 12 állami és 20 magánkórháza, 21 járóbeteg-rendelője, 6 poliklinikája van, nem beszélve a véradó központokról, több száz orvosi és fogorvosi laboratóriumról, 160 háziorvosi és 240 szakrendelőről.

A Kolozs Megyei Egészségbiztosító pénztártól származó adatokból az is kiderül, hogy a Kolozs megyei kórházakban kezelt több mint 500 ezer páciens 34%-a az ország más megyéjéből érkezik ide, főleg Fehér, Beszterce-Naszód, Máramaros és Szilágy megyéből. Tavaly szeptembertől a Szilágy megyei Zsibón működő légi-orvosi egészségügyi központ működőképes, és szolgáltatásait egyaránt igénybe veszik a Kolozs, Szilágy, Máramaros, Szatmár, Bihar és Beszterce-Naszód megyei betegek esetében is.

Következetésképpen a Kőkert/Hasdeu utca 6. szám alatti ingatlan udvarán létrehozandó helikopter leszálló hozzájárulna a betegellátás minőségének növeléséhez az orvos-csapatok közbelépési idejének lecsökkentése és a gyorsabb kórházba szállítás révén – derül ki a határozattervezet szövegéből. 

A kolozsvári Transzplantációs Központ megépítéséhez egyelőre a nemzetközi ötletbörzét hirdették meg. A helikopter leszálló csak az építkezés tényleges elkezdéséig működne ezen a helyszínen. A rohammentősök számára a Kőkert/Hasdeu utcából lenne megközelíthető a leszálló.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ