Belföldön is használható az EU-s COVID-igazolvány
Vissza

Belföldön is használható az EU-s COVID-igazolvány

Bár Speciális Távközlési Szolgálat (STS) által létrehozott dedikált platform (https://certificat-covid.gov.ro/) még nem működik, a hatóságok ígérete szerint csütörtöktők igényelhetjük az EU-s digitális COVID-igazolványt.

Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a kormány kedd esti ülésén jóváhagyta a 2021. július elsejétől az Unión belüli utazáshoz szükséges digitális igazolvány jogi kereteit szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét - jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a beoltott személyeknek kiállított igazolvány érvényességi ideje 2022. június 30-a, az antigén gyorsteszt alapján kiállított igazolvány 24 óráig, a RT-PCR teszt alapján kiállított igazolvány pedig 72 óráig érvényes. A betegségen átesettek esetében a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2 teszteredménytől számított 180 napig érvényes az igazolvány.

Elmondta: az igazolványokat digitális formátumban állítják ki, de azon személyeknek, akiknek nincs hozzáférhetőségük a digitális dokumentumhoz, a polgármesteri hivatalok, lakosság-nyilvántartási irodák és közegészségügyi igazgatóságok segítséget nyújthatnak, hogy az igazolványt papírra nyomtatva megkapják.

Cîţu: belföldön is használható az igazolvány

Bár az Európai Unión belüli utazások megkönnyítésére fejlesztették ki, belföldön is fel lehetne majd használni az EU-s digitális COVID-igazolványokat, például a koncerteken való részvételkor, vélte Florin Cîţu kormányfő.

„Július elsejétől a szállodák maximális kapacitáson működhetnek, és sok esetben nem szükséges a beoltottság tanúsítása. Olyan helyeken azonban, ahol erre szükség van, például koncerteken, lehet, hogy az EU-s digitális COVID-igazolvány - fejtette ki Cîţu.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ