Beidézte az ügyészség gyanúsítottként a DNA volt vezetőjét
Vissza

Beidézte az ügyészség gyanúsítottként a DNA volt vezetőjét

Gyanúsítottként idézte be az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) Laura Codruta Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét, aki jelenleg a legesélyesebb jelöltnek számít az európai főügyészi tisztségre - erősítette meg csütörtökön Adina Florea, a SIIJ főügyészhelyettese.

Kövesi az Európa FM rádiónak adott előző esti interjújában azt mondta: lejárató kampány indult ellene, amióta kiderült, hogy első helyen szerepel az európai főügyészi tisztséget megpályázó jelöltek rövid listáján. Szerinte beidézése is a lejáratását szolgálja. Szerda este 8 óra után egy rendőr jelent meg lakása ajtajában, és kézbesítette a SIIJ idézését, mely szerint hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják. A péntekre szóló idézést néhány órával azt követően kapta meg, hogy aznapra megvette a repülőjegyét Brüsszelbe, ahova a jövő hétfői meghallgatás miatt utazik. Kijelentette: 24 éves szakmai tevékenysége alatt egyszer sem indult sem fegyelmi, sem büntetőjogi eljárás ellene. Ugyan ártatlan, de azzal is tisztában van, hogy a büntetőjogi kivizsgálás foltot ejthet a hitelén, és akadályozhatja a megpályázott európai főügyészi tisztség elfoglalásában.

Az SIIJ főügyészhelyettese tagadta, hogy Kövesit egy évek óta húzódó nyomozás miatt rendelték be éppen akkor, amikor európai főügyészi kinevezéséről döntenek Brüsszelben. Florea szerint egy 2018 decemberében érkezett feljelentés miatt vizsgálódnak a DNA fél éve felmentett volt vezetője ellen. Ezt Sebastian Ghita volt képviselő nyújtotta be ellene.A jobbközép ellenzéki pártok képviselői a Szociáldemokrata Pártot (PSD) támadták az eset kapcsán, mondván, az igazságszolgáltatás vitatott átszervezése során frissen létrehozott SIIJ Liviu Dragnea PSD-elnök utasítására, koholt vádak alapján igyekszik besározni Kövesit, megakadályozandó európai főügyészi kinevezését.A PSD azonban azt hangoztatja, hogy az igazságszolgáltatásra kell bízni az ügy tisztázását, nem a politikusoknak kell nyilatkozniuk Kövesi ártatlansága vagy bűnössége ügyében. A PSD egyik képviselője megjegyezte: nagyon kíváncsi, hogyan reagálnak most a PSD-t és kormányát támadó brüsszeli tisztségviselők, vajon Kövesit is ugyanúgy bűnösnek bélyegzik-e meg, mint a PSD vezetőit, csak azért, mert a vádhatóság korrupcióval gyanúsította meg.A szociálliberális koalíció szerint a DNA-t Kövesi főügyészi ténykedése idején a titkosszolgálatok irányították a háttérből, a vádhatóság pedig zsarolással és megfélemlítéssel szerzett hamis bizonyítok alapján ártatlan embereket hurcolt meg, politikai tisztogatást végez a korrupcióellenes harc ürügyén. A kormánynak tavaly nyáron sikerült menesztenie Kövesit, akinek a DNA élén végzett - több száz politikus rács mögé juttatását eredményező - tevékenységét azonban mind Klaus Johannis jobboldali államfő, mind Románia nyugati szövetségesei nagyra értékelik.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ