Befejezik a külföldi élelmiszerek vizsgálatát
Vissza

Befejezik a külföldi élelmiszerek vizsgálatát

A külföldről importált élelmiszerek ügyében indított vizsgálat végéhez közelednek a hazai hatóságok, amelyek március elején határoztak úgy, hogy ellenőrzik a multinacionális vállalatok által importált élelmiszerek minőségét, miután a vise¬grádi országok szóvá tették, hogy ezek a társaságok kettős mércét alkalmaznának.

A kifogásuk az volt, hogy a Nyugat-Európában forgalmazott élelmiszerek minősége jobb lenne, mint a Kelet-Közép-Európában forgalmazottaké, ugyanis feltételezések szerint a gyártók gyengébb minőségű fűszereket és ízesítő anyagokat használnak azokban a termékekben, amelyeket a Kelet-Közép-Európában értékesítenek. Március elején Petre Daea mezőgazdasági miniszter jelentette be, hogy az élelmiszerbiztonsági hatóság, a fogyasztóvédelem és a szaktárca közös munkacsoportot állított fel, amely átfogó ellenőrzést hajt végre. A miniszter tegnap közölte, hogy április 10-én, hétfőn fogják ismertetni az átfogó vizsgálat első következtetéseit.

Az egyelőre nem világos, hogy a szóvá tett és sokat emlegetett kettős mérce alkalmazását hogyan ellenőrzik a hatóságok. A vizsgálat módszerére vonatkozó hivatalos iratok és nyilatkozatok szerint a hatóságok lényegében azt ellenőrzik, mennyiben felelnek meg az üzletek polcain levő termékek azoknak a leírásoknak, amelyeket a termékek címkéi tartalmaznak. A fogyasztóvédelem főként azt vizsgálja, hogy a termékeken feltüntetett információk megfelelnek-e a termékek által biztosított minőségi követelményeknek vagy éppen ellenkezőleg, megtévesztik az állampolgárokat. Bogdan Pandelică, a fogyasztóvédelem elnöke szerint hús- és tejtermékeket, halat, gyümölcsöket és zöldségeket ellenőriztek, valamint egyéb olyan élelmiszereket, amelyeket a fogyasztók általában megvásárolnak.

A múlt héten a nép ügyvédje is hivatalból eljárást indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében. Az eljárás során a Victor Ciorbea vezette intézmény azt vizsgálja, hogy sérült-e az alkotmány 16. és 34. cikkelye, amely a jogegyenlőséget, valamint az egészség oltalmazásához való jogot szavatolja.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ