Befagyasztotta a szenátus az energiaárakat
Vissza

Befagyasztotta a szenátus az energiaárakat

„Kelemen Hunor volt az első politikus Romániában, aki július végén az energiaárak befagyasztását kérte. Az RMDSZ nyomására október elején sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány az elszabaduló energiaárak megoldására, ezt a jogszabályt a szenátusi munkálatok alatt úgy módosítottuk, hogy teljes mértékben tartalmazza az RMDSZ javaslatait, és befagyassza az energiaárakat. Így 2021. november 1-je és 2022. március 31-e között a háztartási fogyasztóknak a földgáz esetében 25%-ról 33%-ra emeltük a megtérítést, a villamos energia esetében pedig – 1650 kWh fogyasztásig – 0,21 baniról 0,29 banira növeltük a kompenzációt kilowattonként erre az öt hónapra” – nyilatkozta Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a Szenátus Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások bizottságának elnöke azt követően, hogy a szenátus első házként szavazta meg azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely az energiaárak felső határának rögzítését tartalmazza.

 „Az energiaárak befagyasztása 151 napra vonatkozik. A sürgősségi kormányrendeletet a szenátusi eljárás során úgy módosítottuk a villamos energia esetében, hogy megemeltük 1650 kWh-ra az eredetileg 1000 kWh-ot, így bárki részesülhet ebben a támogatásban. Továbbá 0,21 baniról 0,29 banira emeltük kilowattonként a kompenzációt az öt hónapra. Egy átlagháztartás például hozzávetőlegesen 150 kWh-t fogyaszt. A földgáz esetében 33 százalékra emeltük a megtérítést” – mutatott rá Antal Lóránt.

A jogszabály befagyasztja az energiaárakat: 0,525 bani/kilowatt a villamos áram esetében, valamint 0,250 bani/kilowatt a földgáz esetében.

A Hargita megyei törvényhozó kiemelte, nemcsak a háztartási fogyasztókat, hanem a kis- és középvállalkozásokat is támogatja a jelen jogszabály. 

„A kis- és középvállalkozások esetében a villamos energia áfáját 19%-ról 5%-ra csökkentettük, továbbá nem kell befizetniük a zöldkártya- és a magas hatású kogenerációs illetéket sem. A földgáz esetében is lecsökkentettük 19%-ról 5%-ra az áfát, valamint további illetékek befizetése alól mentesítettük a kis- és középvállalkozásokat. A villanyáram termelők extraprofitjára azonban 80 százalékos adót róttunk ki” – magyarázta.

Antal Lóránt kifejtette: amennyiben 2021. november 1-je és 2022. március 31-e között szükséges lesz még további beavatkozásokra, ez esetben a kormány kormányhatározattal módosíthatja a jelenlegi szabályozást.

A nemzetközi energiapiacon történő áremelkedések Romániában is a földgáz- és villamos energia számlák értékének növekedésében érezhetőek és direkt módon befolyásolják a fogyasztókat. Romániában is, mint a többi európai uniós tagállamban, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek csökkentik a családokra nehezedő pénzügyi nyomást, és többek között az energiaárak elszabadulása okozott. Ennek érdekében a kormány egy olyan jogszabálytervezetet dolgozott ki, amely egy kompenzációs rendszert vezet be a számlák magas értékének esetében. Romániában az év elején liberalizálták a villamosenergia-árakat, és tavaly júliusban a gázárakat, így a lakossági fogyasztók már nem államilag szabályozott áron kapják az energiát.

A jogszabály-tervezetet a szenátus átküldte a képviselőháznak, ahol sürgősségi eljárásban tárgyalják.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ