Bárki nevezhet a XII. Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrára
Vissza

Bárki nevezhet a XII. Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrára

Aki egy kicsit is érdeklődik a természetjárás iránt, az biztosan hallott már Czárán Gyuláról. Neki köszönhetjük, hogy a Biharban szinte a Kárpátok legkalandosabb túraútvonalain túrázhatunk.

Hogy személye és tevékenysége nehogy feledésbe merüljön, 2005 tavaszán az általa feltárt és feltérképezett Királyerdőben megszervezték az első Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúrát. A Bihar- és Vigyázó-hegység árnyékában kialakult Királyerdő hegység kevésbé felkapott, pedig nagyon sok szép látványossággal büszkélkedik, mint például a Révi-szoros, a révi-cseppkőbarlang, a Szelek-barlangja, a Tízfalusi-karsztfennsík és a Jád-völgye. Az elmúlt időszak tizenegy túráján közel 3000 természetjáró vett részt, idén az október 13-án szervezett túrán már 3 útvonal közül lehet választani, az Eco-Mountain Transylvania Egyesület szervezésében.

A XII. Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrára bárki benevezhet, aki szereti a természetet, szeret túrázni és vállalkozó típus. A feladat: szintidőn belül teljesíteni a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat, leküzdve a környezeti nehézségeket. A túra által mindenki felmérheti fizikai erőnlétét, tájékozódási képességét. Induláskor minden nevező kap tájékoztató füzetet, amelyben szerepel az útvonal, a követendő turistajelzések, a szintkülönbségek, a távok és egy térkép. Az ellenőrzőpontokon különböző figyelmességekkel várják a résztvevőket: féltávnál igény szerint zsíros- vagy lekváros kenyeret kapnak, egy másiknál egy kis édességgel a jobb teljesítőképességhez. A célba érők emléktárgyak mellett egy tányér meleg bográcsost is kapnak. A választható 3 útvonal 6.5, 20 es 30 kilométeres. Rajt és cél: a Varsonkolyos vasúti megállótól 2 percnyire található Kék Gyöngy Panzió (Pensiunea Perla Albastra) udvarán. Felszerelés: ajánlott túrabakancs, réteges túraöltözet, esőkabát, széldzseki, elemlámpa (lehetőleg fejlámpa), kulacs, iránytű, térkép. Túra nehézsége: az átlagosnál valamivel nehezebb középhegységi túrara kell számítani. A nehézséget főleg a sziklás terepviszonyok és a hirtelen kaptatók okozhatják. Indítási idő: 8-10 óra (30 km), 9-11 óra (20 km) és 10-11 óra (6,5 km). A részletes túraútvonal megtalálható az esemény Facebook oldalán, a Czárán Gyula nyomában teljesítménytúra cím alatt. Nevezési díj a 6,5 km távon 15 lej/fő, a 20 és a 30 km távon 30 lej/fő.

A nevezéssel a résztvevők tudomásul veszik, hogy a Czárán Gyula teljesítménytúra viszonylag nehéz terepen zajlik és sikeres teljesítése megfelelő fizikai és mentális felkészültséget, valamint tapasztalatot igényel. A résztvevők felkészületlenségéből, hanyagságából, könnyelműségéből származó balesetekért a szervezők nem tartoznak felelősséggel.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Jövő héten közzéteszik ...
Valovits László hetvenöt éves ...
Ami megengedett, és ami továbbra sem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ