Bánffyhunyad: megfertőződött koronavírussal az egyik kórházi nővér
Vissza

Bánffyhunyad: megfertőződött koronavírussal az egyik kórházi nővér

Pozitív lett az új koronavírus-tesztje a Bánffyhunyadi Városi Kórház egyik asszisztensének – derült ki tegnap, egy nappal azt követően, hogy elhunyt a koronavírus első Kolozs megyei áldozata, akit korábban a bánffyhunyadi kórházban is kezeltek.

A pozitív tesztről Mircea Moroșan polgármester nyilatkozott a Mediafax hírügynökségnek; mint elmondta, a megfertőződött asszisztens volt az ügyeletes az intenzív terápiás osztályon, amikor a 76 éves nőt beutalták a kórházba, és egész éjjel a páciens mellett maradt. Akkor még senki sem tudta, hogy az idős nő koronavírusos. Moroşan szerint a kórház 10 dolgozóján végezték el a koronvavírus-tesztet, az eredményeket csütörtökön kapták meg.

A polgármester elmondta: az ügyben járványügyi ankét indul, annak kiderítése végett, hogy a fertőzött asszisztens kikkel került kapcsolatba.

A tegnapi tanácsülésen a helyi tanács egyöntetűen megszavazta, hogy a városnapok szervezésére és a kulturális, sport, ifjúsági és egyházi programok támogatására elkülönített 200 ezer lejt irányítsák át a helyi kórháznak, védőfelszerelések és orvosi berendezések vásárlása végett.

Az idős nőt múlt pénteken utalták be a bánffyhunyadi egészségügyi intézménybe, majd március 22-én szállították át a kolozsvári járványkórházba, miután állapota súlyosbodott, s az elvégzett teszt kimutatta, hogy az új koronavírussal fertőzött. Csütörtökön vesztette életét; ezt követően a közösségi portálokon közzétett részvétekből derült ki, hogy egyházi énekeket előadó, Ileana din Vâlcele (Vâlcele magyarul Bányabükk) néven ismert énekes. Ő volt a vírus 18. romániai, első Kolozs megyei áldozata, de nem tudni, honnan kapta el a betegséget, ugyanis nem járt külföldön és tudomása szerint nem volt kapcsolata más fertőzött személlyel.

A stiridecluj.ro portál úgy tudja: a későbbi áldozat eredetileg a kolozsvári UPU-hoz került, onnan a sürgősség terheltsége miatt küldték át beutalás végett Bánffyhunyadra, nem sejtve, hogy koronavírusos.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport csütörtöki közlése szerint Romániában eddig 153 orvos, asszisztens, betegápoló vagy kórházi kisegítő személyzet fertőződött meg az új koronavírussal – az egészségügyi személyzet országszerte a védőfelszerelések hiányára panaszkodik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ