Ballagóként nehezebb kilépni az iskolából
Vissza

Ballagóként nehezebb kilépni az iskolából

Három osztálynyi fiatal vett búcsút szombat reggel a Báthory István Elméleti Líceumtól. Az iskola udvarán megtartott ballagáson először Holló László, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kar oktatója kérte Isten áldását a végzősökre.

– Minden szülő boldognak és sikeresnek akarja látni gyermekét. De mi a boldogság és a siker? Hogyan érhető el? – tette fel a kérdést Timár Ágnes, a Báthory-líceum igazgatója a ballagóknak. – Jó, ha tudatosítjuk: a boldogság és a siker kizárólag tőlünk függ, nem külső tényezőktől, eseményektől. A boldogságért naponta meg kell küzdenünk, a boldogság komoly erőfeszítést igényel. A boldogsággal együtt jár a siker is.  Emlékezzünk tehát az itt megélt örömökre, amelyek a jövő boldogságának és sikerének forrásai lehetnek – buzdította a ballagókat az iskolaigazgató.

Chevul Áron előkészítő osztályos kisdiák szavalata után Fazakas   Borbála maturandus búcsúzott diáktársaitól, tanáraitól.

– Kilépni ballagóként ebből az iskolából nehezebb, mint belépni elsősként. Akkor az újdonság szele hozott lázba, ma a veszteség gondolata társul a ballagással. Báthorys diáknak lenni büszkeséget és tudást jelent, továbbá azt, hogy tartozunk valahová. Reméljük, hogy azt a tudást, amit az itt eltöltött tizenkét év alatt építettünk fel, a jövőben kamatoztatni fogjuk. A ballagás veszteségnek tűnhet, de a közösség nem veszlődik el. Rajtunk múlik, hogy ez a közösség tovább él. Kinőttük az iskolát, tovább kell lépnünk. Tegyünk azért, hogy abban a világban éljünk, amiről álmodtunk – közölte Fazakas Borbála végzős diák.

Bartók Hanna XI-es osztályos diák kifejtette: az iskola valami jónak a bölcsője. A kulcsátadás után Román Sarolta maturandus szavalt, majd következett a díjátadás.

A XII. A. osztály (osztálynevelő: Bíró Enikő) díjazottjai a következők: I. díj Bagaméri  Nóra (9,68 átlag), II. díj Bazsó Dombi Csenge  (9,59 átlag), III. díj Boldizsár Levente   (9,43 átlag).

 A X II.B  osztály (osztálynevelő: Vicsacsán-Haltek Zoltán) díjazottjai: I. díj  Fazakas Borbála (10 átlag), II.díj Hölgyes Orsolya-Dorottya (9,88 átlag), III.díj Borbély Eszter-Laura (9,86 átlag).

A  XII.C (osztálynevelő:  Kiss Annamária) díjazottjai:  I. díj  Willing Boglárka (9,89 átlag),  II. díj Tóth Henrietta Beatrix (9,62 átlag),  III.díj Kiss Szabó Regina (9,55 átlag). A Szabadság napilap különdíját Németh Raymond XII. B.  osztályos diák kapta. A ballagás a végzősök énekével zárult, (karnagy Potyó István).

Fazakas Borbála XII. B osztályos diákot illette a  Schola Catholica Alapítvány nagydíja, amelyben az a diák részesült, aki a négy  líceumi évben  a legmagasabb általános osztályzatot érte el. Fazakas Borbála négy évi átlaga 9,98 volt.  A díjat  Timár Ágnes iskolaigazgató  adta át.A Báthory István fejedelemről elnevezett díjat az iskola igazgatósága a Lyceum Alapítvánnyal közösen ítéli oda azoknak a ballagó diákoknak, akik XII. osztályban  9,75-nél nagyobb  általános osztályzatot értek el, és a  magaviseletük 10-es. A díj egy Báthory-portrét, egy emléklapot és pénzjutalmat tartalmaz. A díjat 1999 óta a Lyceum Alapítvány biztosítja, átadta Timár Ágnes iskolaigazgató és Vizi Imre, a Lyceum Alapítvány alelnöke. A 2018-2019-es tanévben a következő diákok részesültek a díjban:  Fazakas Borbála 10, Willing Boglárka 9,89, Hölgyes Orsolya–Dorottya 9,88, Borbély Eszter-Laura 9,86, Babţan-Varga Anna Teodóra  9,83, Simon Ádám 9,80 és Csete Tímea-Éva 9,77 átlagot érve el.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ