Balett, próza és komédia a magyar színház színpadán
Vissza

Balett, próza és komédia a magyar színház színpadán

Az évad utolsó bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház: Molière Úrhatnám polgár című, balettel ötvözött vígjátékát viszi színre a társulat, derült ki a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón. A produkció rendezője, Mihai Măniuţiu kilencedik alkalommal dolgozik együtt a magyar színházzal, a Molière-darabot pedig másodszorra jegyzi rendezőként, először 30 évvel ezelőtt a kolozsvári Román Színházban állította színpadra, mondta el a rendező a sajtó képviselőinek.

„Én abban a színházban hiszek, amelyik energiával tölti fel a nézőt. Hiszek nagyon a komédiában. Azt szeretem, ha a néző nem kimerülve és szomorúan, hanem feltöltődve, élettelien hagyja el a színházat, főleg komédia esetén”, árulta el Mihai Măniuţiu miért kedveli ezt a darabot. 

A sajtótájékoztatón Mihai Măniuţiu elmondta: Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója kérte arra, hogy az Úrhatnám polgárt rendezze, mert szeretett volna beiktatni az évadba egy komédiát is. Az előadás Molière szövegének modern adaptációja, az eredeti szöveget Anca Măniuţiu és Mihai Măniuţiu dolgozta át és helyezte kortárs közegbe.

– Ez egy komédia balettel, prózában, úgy ahogy Molière „kérte” – tette hozzá a rendező.

Ehhez járul hozzá a koreográfia, Andrea Gavriliu munkája, amely a prózai részeket és a komikus-ironikus hangulatot erősíti az előadásban, és az előadás jellegzetes zenei világa is, amelyet Mihai Dobre, a Şuie Paparude együttes egyik alapító tagja jegyez.

 Andrea Gavriliu, az előadás koreográfusa elmondta: a táncok kialakítása során arra törekedett, hogy a komikus-ironikus hangulatot erősítse.

– Az előadás összes karaktere kétsíkú. A hagyományos színészi munkát igénylő sík kiegészül a táncmozdulatokkal, így minden figura nagyon komplex – mondta Váta Lóránd, a szereposztás tagja.

A jelmeztervezés során Luiza Enescu modern és leegyszerűsített megközelítést alkalmazott, de emellett azt is szem előtt tartotta, hogy a színészek könnyen tudjanak mozogni a jelmezekben.

Az előadás díszletét (díszlettervező: Adrian Damian) videódizájn teszi teljessé, amelyeket Cristian Pascariu és Dima Dimov készített. „Ez egyfajta virtuális dekoráció, amely kiegészíti a díszletet”, fogalmazott a sajtótájékoztatón jelen levő Cristian Pascariu.

A zenét Mihai Dobre, a Şuie Paparude együttes tagja szerezte, az eredeti zene szintén erősíti a komikus-ironikus hangulatot az előadásban, derült ki a rendezvényen.

Az előadás főszerepét Bács Miklós játssza. További szerepekben: Kató Emőke, Imre  Éva,  Bodolai  Balázs,  Váta  Lóránd,  Albert  Csilla,  Viola  Gábor,  Farkas  Lóránd,  Laczkó  Vass  Róbert,  Sinkó  Ferenc,  Balla  Szabolcs,  Orbán  Attila,  Dimény  Áron,  Vindis  Andrea és Csutak  Réka látható.

Az Úrhatnám polgár című előadás bemutatója június 10-én, vasárnap este 7 órától lesz. Következő előadások: június 20., szerda és június 27., szerda, este 7 órától.

(Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotó forrása: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ