Bal lábbal kezdték az idényt a Kolozsvári U kosaras lányai
Vissza

Bal lábbal kezdték az idényt a Kolozsvári U kosaras lányai

Bár szerda este már véget ért a női kosárlabda Nemzeti Liga 3. fordulójának első három találkozója, a Kolozsvári Universitatea Sportklub csapata csak kedden este játszotta le idénybeli első mérkőzését, miután két játékosa és edzője – Irina Părău, Orban Nicolette, illetve Carmin Popa – külföldön tartózkodott, az U23-as korosztályos 3 x 3-as női világbajnokságon. Az első fordulóból elhalasztott összecsapáson az ellenfél a Brassói Olimpia gárdája volt, amely jött, látott és győzött a Horia Demian Sportcsarnokban…

Az idény első U-s érdekeltségű mérkőzésén a vendégek szereztek vezetést Ferenczi révén, majd meg is léptek 2:8-ra. A negyed felénél viszont már egyenlő volt az állás (8:8), aztán ismét a vendégek percei következtek (8:15). Miután ismét fordult a kocka, az U először a találkozó 9. percében vezetett (17:15), és ezt a szinte minimális előnyt sikerült is átmentenie a következő negyedbe.

Az újabb 10 perc már kiegyenlített játékot hozott, hol egyik, hol másik csapat vezetett 1–2 ponttal – a játékrész végét jelző sípszó a vendégeket találta 2 pontos előnyben, vagyis összességében ezt a negyedet 4 ponttal nyerték.

Térfélcsere után továbbra is fej-fej mellett haladt a két gárda, de 43:43 után Pesovics és Alina Podar egymás utáni, gyors triplái kicsit megtörték a házigazdák lendületét (43:49), így nemsokára – a mérkőzés során először – 10 pontos különbséget mutatott az eredményjelző (45:55). 

Az utolsó felvonásnak 9 pontos előnnyel vágott neki az Olimpia, s ugyan Begenisics rögtön csökkenteni tudta a különbséget, hamar világossá vált, hogy a vendégek fogják győztesen elhagyni a pályát: zsinórban dobott 8 ponttal „feloldották” a hajrá feszültségét (52:67). Legalábbis látszólag, ugyanis az U-nak még volt egy fellángolása, öt pontra feljött négy perccel a vége előtt (65:70), így még bármi megtörténhetett volna – ám mint utólag kiderült, ezzel elfogyott Carmin Popa tanítványainak puskapora…

Végeredmény: • Kolozsvári Univeristatea Sportklub–Brassói Olimpia 71:80 (19:17, 16:20, 15:22, 21:21); a kolozsvári pontszerzők: Alekszandra Begenisics 18, Rishonda Janell Napier 17, Arlesia Norrell Morse 15, Irina Mihaela Părău 10, Nicolette Orban 6, Paula Cenean 3 és Marina Sfârlea 2; játszott még Roberta Bot és Petra Irimieş; a keret tagja még Anca Catalina Ana, Adina Ciciovan és Biszak Boglárka. A vendégek legjobbja Biljana Pesovics volt 20 ponttal.

Érdemes megemlíteni, hogy az U ugyan jobb volt a kétpontos dobásokban (azok 49%-ban ültek, szemben a vendégek 44%-ával), viszont távolról nagyon nem ment nekik: 10 kísérletükből egy sem talált be, míg a másik oldalon 27 próbálkozásból 11 volt sikeres (41%). Másfelől, az Olimpia 80 pontjából 77-et a kezdőcsapat tagjai szereztek, akik gyakorlatilag végigjátszották a mérkőzést…

Az U-s lányok legközelebb október 20-án délután 6 órától, a 3. forduló keretében lépnek pályára, akkor a Szatmárnémeti MSC otthonába látogatnak.

A csapatnak ugyanakkor a keddi már a harmadik idei hivatalos mérkőzése – és veresége – volt: korábban, szeptember utolsó napjaiban a Román Kupa első fordulójában mind hazai pályán (73:77), mind a visszavágón (59:67) kikaptak a Konstancai Phoenix gárdájától, ezzel kiestek a kiírásból. 

Visszatérve a Nemzeti Ligára, akárcsak a férfiaknál, a nők mezőnyében is jelentős változásokat eszközölt a hazai szakszövetség, így a lebonyolítási rendszer teljesen megváltozott. A bajnokságot 13 csapat kezdte el, két értékcsoportba sorolva, így az A-jelű hatosban a tavalyi idény legjobb gárdái kaptak helyett – köztük van a Kolozsvári U is –, míg a B-jelűbe a többi induló került.

A bajnokság első szakaszában a csoportokon belül oda-vissza alapon mindenki mindenkivel duplán találkozik, majd újabb értékcsoportok alakulnak: a Piros csoportba kerül az A-csoport minden tagja, valamint a legjobb együttes a B-csoportból, míg a Sárga csoportban a B-csoport 2–7. helyezettje folytatja a küzdelmeket egy újabb kör erejéig. Végül, a bajnokság utolsó, harmadik szakaszában rendezik a play-offot és a 9–13. helyekért kiírt helyosztókat. A rájátszás párharcait ötből a legjobb rendszer alapján játsszák, vagyis 3 nyert mérkőzésig.

Az A-csoport csapatai és a jelenlegi állás: 1. Sepsiszentgyörgyi Sepsi 4 pont/2 mérkőzés, 2. Brassói Olimpia 4/2, 3. Szatmárnémeti MSC 3/2, 4. Aradi ICIM 2/2, 5. Kolozsvári U 1/1, 6. Târgoviştei MSC 1/1.

A B-csoportban: 1. Konstancai Phoenix 4 pont/2 mérkőzés, 2. Marosvásárhelyi MSC 2/1, 3. Bukaresti Agronómia 2/1, 4. Bukaresti Rapid 2/2, 5. Alexandriai MSC 1/1, 6. Kézdivásárhelyi KSE 1/1, 7. Nagyváradi MSC 0/0.Borítókép: Támadásban Arlesia Norrell Morse (fehérben) – FOTÓ: WWW.U-CLUJ.RO


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ